Prieteni

#prieteni #prietenie #beneficii prieteni #comunicare prieteni

Cele mai importante beneficii ale unei prietenii

Prietenia este oarecum un subiect controversat in urma experientelor de viata ale fiecarei persoane. Cei dezamagiti considera ca prietenia este o relatie ca oricare alta si nu ar trebui sa i se dea prea mare importanta. Pentru alti oameni, viata nu si-ar avea sensul daca ar ramane fara prietenii lor. Cercetatorii au aratat care sunt principalele beneficii ale unei prietenii.

1 Obstacolele par mai usor de surmontat langa prieteni

Intr-un studiu publicat in Journal of Experimental Social Psychology, cercetatorii au cerut participantilor sa se aseze la baza unui deal si sa evalueze cat de greu le va fi sa-l urce. Persoanele care erau insotite de un prieten au considerat ca va fi mai putin greu decat cele singure. Urcusul cel mai usor a fost perceput de persoanele insotite de un prieten vechi.

2 Efectul bolilor scade in intensitate daca ai prieteni

Unele studii de la Harvard au aratat ca bolnavii de cancer la san fara prieteni au de 4 ori mai mari riscuri de deces decat persoanele cu 10 sau mai multi prieteni apropiati. Sprijinul oamenilor poate sa scada tensiunea arteriala, protejeaza impotriva dementei si reduce riscul de depresie.

3 Stresul este mai usor de suportat langa prieteni

In cazul femeilor stresate, creierul elibereaza oxitocina, un hormon care incurajeaza apropierea de alti oameni. Pentru o femeie este important sa aiba o persoana apropiata careia sa-i impartaseasca grijile si problemele ei. Raspunsul femeilor in gestionarea stresului este mai eficient decat in cazul barbatilor. Acest lucru se crede ca ar putea fi unul dintre motivele pentru care femeile tind sa traiasca mai mult decat barbatii.

4 Daca ai prieteni multi traiesti mai mult

Un studiu australian de la Centre for Ageing Studies din Flinders University a aratat ca oamenii cu un cerc de prieteni traiesc mai mult. Studiul s-a facut pe 1500 de persoane timp de 10 ani. La final s-a constatat ca cei care aveau mai multi prieteni au trait cu 22% mai mult decat persoanele care aveau putini prieteni. Cercetatorii considera ca prietenii buni descurajeaza obiceiurile nesanatoase precum excesul de alcool sau tutun. Apoi, prezenta prietenilor combate depresia si creste increderea in sine.

Alte studii au aratat ca oamenii cu putini prieteni mor mai repede dupa un atac de cord decat cei care sunt inconjurati de un cerc de prieteni. "Persoanele care beneficiaza de sprijin din partea celorlalti au mai putine probleme cardiovasculare si ale sistemului imunitar, au un nivel de cortizon mai scazut (hormon al stresului)" afirma Tasha R. Howe, PhD si profesor de psihologie la Humboldt State University.

5
Prietenia te imbogateste spiritual

Prietenia este importanta pentru sentimentul de implinire sufleteasca. Comunicarea, interesele comune, sprijinul, distractia sunt cateva dintre principalele trasaturi ale unei prietenii.

Conform unui studiu de la Fairleigh Dickinson University, prietenele (femei) sunt mai empatice, raspund mai bine din punct de vedere emotional, stiu sa-si asculte prietenii si vin cu solutii eficiente. Prietenii (barbati) sunt buni companioni, dau dovada de altruism si sunt dornici sa se ajute intre ei.

Sursa foto : haplesstigger.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii