Prieteni

#beneficii prieteni #relatie de prietenie #prietenie #riscuri prieteni

Care sunt riscurile unei prietenii

Prietenia este una dintre cele mai profunde relatii umane si una dintre cele mai dorite lucruri in viata. Cu toate acestea, la fel ca orice lucru important pentru oameni, prietenia are si dezavantaje de care este bine ca orice persoana sa fie constienta.

1 Prietenii se schimba, tu te schimbi

Exista, uneori, momente perfecte in care doi oameni se intalnesc si descopera ca au aceleasi preocupari, aceeasi gandire, acelasi sistem de valori si, prin urmare, se poate naste o prietenie frumoasa. In timp, insa, au loc evenimente care ii pot schimba pe oameni sau care le schimba prioritatile. O prietenie care functioneaza intr-un anumit stadiu al vietii nu va functiona, in mod necesar, si peste 15 ani. Este o realitate care ii socheaza sau ii dezamageste pe multi oameni.

2 Prietenii pot pleca departe

O relatie de prietenie la distanta este extrem de greu de mentinut. Se poate ca cel mai bun prieten sa emigreze sau sa gaseasca un job in strainatate. Nu vei mai putea fi aproape de el fizic, sa-l strangi in brate sau sa-l bati pe umar, nu veti mai putea iesi la un film si nu vei mai sti precis ce se intampla in viata lui si invers.

3 Un prieten poate sa divulge informatii confidentiale

Intr-o prietenie, oamenii isi povestesc o multime de lucruri. Intentionat sau din greseala, uneori se intampla ca un prieten sa-ti tradeze increderea si sa spuna altora lucruri foarte personale despre tine si viata ta. Daca, insa, nu vorbesti niciodata despre tine, vei avea sentimentul ca nu exista o prietenie reala intre voi. De aceea, este o sabie cu doua taisuri.

Cea mai buna solutie este sa nu existe niciodata incredere totala in cineva deoarece orice om poate gresi, voit sau nu. Cand doi prieteni sunt pusi in situatia de a avea interese diametral opuse, lucrurile se inrautatesc si mai mult.

4 Te poti invata sa te bazezi prea mult pe prieteni

Este bine sa ai un umar pe care sa plangi din cand in cand. Insa, cu timpul, oamenii constata ca trebuie sa se descurce singuri si nu mai dau telefon celui mai bun prieten la prima problema intampinata. Intr-o prietenie, nu este recomandat sa te bazezi prea mult pe sprijinul prietenilor deoarece el nu poate fi constant o perioada foarte lunga de timp.

5 Prietenii vechi te fac sa nu accepti noi prieteni

Este un paradox, insa, uneori, persoanele care au un cerc solid de prieteni sunt reticente la ideea de a mai accepta pe cineva in viata lor. O astfel de atitudine este gresita deoarece poate fi ratata o legatura de prietenie cu o persoana valoroasa, de la care se pot invata multe lucruri.

6 Influenta prietenilor anuleaza autonomia

Influenta prietenilor nu este intotdeauna benefica. Persoanele influentabile, precum adolescentii sau interventiile prietenilor in problemele de cuplu sunt cazuri in care prietenii fac mai mult rau decat bine.

7 Suferinta psihica

Ca intr-o relatie amoroasa, si in prietenie exista momenet de deceptie, depresie, suferinta din cauza cuiva drag. Deciziile si actiunile prietenilor pot fi cauzatoare de stres si pot avea un impact negativ asupra sanatatii cuiva. Sfarsitul unei prietenii este o experienta cel putin neplacuta, daca nu chiar dureroasa si frustranta.

Sursa foto : frederickding.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii