Sunt multe situatii cand simti nevoia sa raspunzi, insa uneori este cel mai bine sa-ti stapanesti acel impuls navalnic, deoarece o reactie de moment face mai mult rau decat lipsa de reactie. Iata ce spun psihologii, citati de publicatia Psychology Today:

1. Mai bine taci cand... vorbele tale vor jigni.

Psihologii spun ca, de multe ori, agresivitatea se traduce printr-un atac furibund la adresa oponentului, iar lipsa de argumente uneori venite tocmai din aceasta agresivitate va poate determina sa spuneti lucruri pe care le veti regreta, cum ar fi jigniri gratuite. Poate ca persoana cu care vorbesti are o imagine de sine puternica si nu va resimti jignirea, insa nici pe tine nu te va face sa te simti bine ca ai apelat la un asemenea argument pentru a "castiga" o cearta.

2. Mai bine taci cand... intri in defensiva. 

Rareori cineva suporta bine critica, mai ales ca, de cele mai multe ori, aceasta pare rau intentionata. Insa sa raspunzi pe moment te va face sa pari in defensiva, incapatanat/a, lipsit/a de argumente si mai ales opac/a. Mai bine asculti ceea ce are "adversarul" de spus si reflectezi ulterior. Cu siguranta vei vedea lucrurile diferit odata ce a trecut "nebunia" de moment. 

3. Mai bine taci cand... esti provocat/a.

Da, exista suficiente persoane care au un stil agresiv de a purta o discutie, care te cunosc si stiu pe ce "butoane" trebuie sa apese ca sa te enervezi si sa-ti pierzi argumentele. Astfel de provocari, la care si raspunzi, nu fac decat sa te puna intr-o lumina proasta, mai ales in fata tertilor care nu cunosc "jocul" de putere dintre tine si adversar. 

  •   2015-02-15
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Stefan Pavel

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Ce te face sa-ti inseli partenerul?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Ce te face sa-ti inseli partenerul?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii