Dezvoltare personala

#dorinta de a avea dreptate # explicatii psiholog #sabotare #auto-sabotare #dreptate #psiholog

Cum te sabotezi singur prin "vreau sa am dreptate". Explicatiile psihologului

Psihicul nostru este nativ inzestrat cu dorinta de a gasi in interiorul si in exteriorul nostru argumente pentru a dovedi ca "avem dreptate", atunci cand credem un anume aspect, iar convingerile noastre ne focuseaza atentia asupra acelor aspecte din jurul nostru care le sustin. Daca avem convingerea ca viata este grea, vom observa aspectele legate de obstacole, iar daca avem convingerea ca viata este usoara, vom observa resurse si oportunitati; si totul vine in sprijinul nevoii psihicului de a ne da dreptate.

In opinia cunoscutului psiholog Laura Maria Cojocaru, atitudinea de "auto-convingere" devine sabotaj in doua cazuri:

1. In relatia cu sine. "Daca insist sa cred ca nu stiu, nu pot, nu ma descurc, nu merit etc., voi observa in jurul meu, in diverse contexte si in atitudinea oamenilor, exact elementele care-mi vor confirma convingerile. Ba chiar voi avea tendinta ca si aspectele neutre sa le iau personal si sa le interpretez ca fiind din zona de neplacere. Si asta se intampla doar pentru ca acolo este atentia si imaginatia mea!", explica psihologul;

2. In relatiile cu ceilalti. "Daca insist sa cred ca ceilalti nu ma vad, apreciaza, inteleg, accepta, iubesc, sustin, respecta, ca au ceva personal cu mine, voi observa in atitudinea lor exact elementele care-mi vor confirma convingerile. Mai mult, prin reactia mea la ceea ce spun, simt, fac ei, pot chiar sa-i determin sa-mi raspunda exact din "povestea" care-mi displace", declara Laura Maria Cojocaru.

Cand este utila aceasta atitudine de "auto-convingere"?

Psihologul Laura Maria Cojocaru considera ca aceasta atitudine de "auto-convingere" este utila in viata noastra atunci cand convingerile noastre ne ajuta sa crestem, sa evoluam, sa ne mentinem motivatia catre atingerea obiectivelor, sa fim flexibili, sa putem accepta, ierta, iubi, respecta pe ceilalti sau chiar pe noi insine. Astfel, "auto-convingerea" poate fi utila atunci cand alegem cinci aspecte de baza:

  1. Credinta: sa credem in noi insine si in propriile resurse, sa credem in viata, sa credem ca fiecare "problema" are cel putin o solutie.
  2. Flexibilitatea: sa ramanem flexibili in a pastra ce este util in convingerile noastre si a schimba ce nu ne mai este de folos.
  3. Acceptarea: sa acceptam ca parerea noastra nu este singura valabila si ca putem gasi modalitati de gandire care sa ne aduca mai aproape de rezultat.
  4. Curiozitatea: sa ramanem curiosi in a descoperi noi si noi variante mai rapide, mai usoare si mai placute pentru atingerea obiectivelor.
  5. Creativitatea: sa ne folosim creativitatea pentru a construi ceva nou si mai bun, placut si/sau potrivit pentru noi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii