Dezvoltare personala

#semne workaholic #semne #workaholic

6 semne ca esti un workaholic si nici nu iti dai seama

Munca pe care o faci zi de zi iti aduce multe satisfactii, dar exista viata si dupa orele petrecute la birou. Descopera si tu care sunt semnele evidente ca muncesti prea mult, fara sa iti dai seama, si incearca sa faci o schimbare in stilul tau de viata, pentru a nu ramane pentru totdeauna un workaholic.

Vii primul si pleci ultimul de la birou

Chiar daca iti place ca dimineata devreme sa arunci o privire peste ceea ce ai de facut in ziua respectiva, inainte sa inceapa sedintele si intalnirile de lucru, iar seara iti organizezi in detaliu activitatile pentru a doua zi, avand aceste obiceiuri zi de zi, sunt semne ca esti workaholic. Cand lucrezi prea mult obosesti, te imbolnavesti si ajungi sa te epuizezi. In plus, in orele peste program nu esti neaparat productiv. O viata echilibrata in care cariera se imbina cu familia, presupune un program de opt ore pe zi.

Nu te poti deconecta

Vacanta are rostul si importanta ei pentru oricine munceste. Daca atunci cand esti in concediu, te stresezi din cauza proiectelor care ar trebui predate, sau raspunzi la emailuri si mesaje in timp ce stai pe sezlong, la plaja, inseamna ca ai o problema. Cand pleci de la birou, in vacanta, inchide toate canalele de comunicare cu cei care te-ar putea deranja pe teme legate de munca. Fiind prea preocupat de munca nu mai poti sa traiesti momentul prezent.

Nu ai grija de propria sanatate

Un semn ca muncesti prea mult priveste starea de sanatate.  Studiile arata ca workaholicii prezinta un risc mai mare de a suferi de afectiuni fizice si psihice, cum ar fi diabet de tip 2, depresie, boli de inima sau anxietate. Atunci cand esti bolnav, nu ai cum sa fii productiv in timpul orelor de program. Mananca sanatos si fa miscare, in loc sa petreci ore suplimentare la birou, corpul tau iti va fi recunoscator pentru grija.

Nu esti multumit de rezultatele muncii tale

Un workaholic nu stie niciodata cand a intrecut limitele, pentru ca este mereu preocupat sa faca mai mult, sa maximizeze rezultatele, tocmai pentru ca nu stie ce inseamna pentru el sa aiba succes.  Atunci cand ai o atentie exagerata la detalii, ajuti pe toata lumea si ajungi sa faci si munca altora, vei petrece inutil ore lungi la birou si vei ajunge sa suferi de un nivel de stres ridicat. Straduieste-te sa faci totul mai bine, dar din cand in cand opreste-te si bucura-te de ce ai realizat.

Nu ai niciun hobby si nu te distrezi

Cand te motiveaza doar acele lucruri care au legatura cu munca ta, atunci este timpul sa iti reevaluezi prioritatile in viata.  Incearca sa iti gasesti un hobby care nu are legatura cu ceea ce faci la birou. Vei simti o mai mare implinire atunci cand nu iti vei mai petrece toata ziua la birou.

Nu recunosti ca esti workaholic

Unul dintre semnele evidente ca esti workaholic este tocmai acela ca nu recunosti acest lucru. La fel ca si alcoolicii, workaholicii neaga cu vehementa ca ar avea o problema. De obicei, o dependenta este nevoia de a scapa de ceva din propria lor viata, de care nu sunt constienti, insa munca nu va putea compensa la nesfarsit anumite lucruri care lipsesc pe plan personal sau emotional.

Sursa foto:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare