Sex

Supraponderabilitatea diminueaza eficacitatea pilulei contraceptice

Anticonceptionalele orale sunt a doua cea mai folosita metoda de contraceptie , castigand din ce in ce mai mult teren in defavoarea prezervativelor. Daca eficacitatea teoretica a pilulei contraceptive este excelenta, in practica lucrurile nu se prezinta chiar asa. In afara de faptul ca foarte multe femei uita sa-si ia pastila - un fenomen des intalnit - mai intervin si alti factori precum kilogramele in exces, administrearea altor medicamente etc. Uitarea, bat-o vina! Studii stiintifice si clinice au demonstrat ca eficacitatea pilulei este excelenta. Insa, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), realitatea se prezinta sub alta forma, aceasta este o metoda mediocra din rezultatele planingului familial. Primul factor care diminueaza eficacitatea pilulei este dupa cum am amintit mai sus uitarea pilulelor, care se produce in mod frecvent: aproape o femeie din doua uita sa-si ia pilula, iar ora la care de administreaza este de obicei ora 19.00. Alti factori care interfereaza cu actiunea contraceptiva a pilulei estroprogestativa sunt medicamentele. De fapt, pe fondul interactiunii medicamentoase, anumite pastile sunt contraindicate. Obezitatea afecteaza eficacitatea anticonceptionalelor Excesul ponderal poate de asemenea sa minimalizeze eficacitatea contraceptiei estroprogestative. Aceasta ipoteza a fost cercetata in cursul unui studiu aplicat la 248 de femei, carora li s-a administrat pilula contraceptiva. Potrivit cercetatorilor, riscul graviditatii a crescut cu 60% in cazul femeilor care aveau un indice de masa corporala superior, adica erau obeze. In concluzie, acest risc a crescut progresiv cu greutatea corporala. Conform teoriei, femeile supraponderale trebuie sa fie mai atente decat celelalte in a nu uita sa ia pilula contraceptiva si de asemenea, sa o reia la sfarsitul perioadei de asteptare de sapte zile. Pe de alta parte, comoditatea folosirii anticonceptionalelor orale este de necontestat, insa pe langa evidentul dezavantaj al neprotejarii inmpotriva bolilor cu transmitere sexuala, acestea au o sumedenie de efecte adverse , adesea necunoscute de foarte multe femei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii