Sex

#sex #depresie #tulburari de erectie #libidou

Sex si depresie: cum sa nu te lasi afectat

depresia poate afecta toate aspectele vietii, in special in momentul in care ai un cuplu. Viata sexuala poate avea de suferit prin scaderea libidoului sau din cauza aparitiei unor tulburari erectile. Problema apare prin faptul ca depresia poate crea dezechilibre la nivelul neurotransmitatorilor care declanseaza dorinta si deci provoaca schimbari in ceea ce priveste placerea si dorinta resimtite in timpul relatiilor sexuale.

Tristete, schimbari frecvente de dispozitie, incapacitatea de a se concentra, oboseala constanta sunt cateva dintre simptomele acestei boli. Scaderea tonusului psihic se caracterizeaza printr-o profunda tristete, iritabilitate , pierderea interesului si o oboseala constanta.

Desi s-ar crede ca este o afectiune tipic feminina, foarte multi barbati sufera de tulburari de erectie cauzate de depresie. Depresia afecteaza aproximativ o femeie din cinci si un barbat din zece, de-a lungul vietii. Barbatii in schimb vorbesc extrem de rar despre problemele asociate depresiei.

Depresia nu este o simpla stare trecatoare, este o afectiune care necesita un tratament medicamentos si psihologic specializat.

Efectele pe care le poate avea depresia asupra activitatii sexuale sunt urmatoarele:

  • Scaderea dorintei sexuale;
  • Tulburari de erectie
  • Diminuarea placerii in timpul actului sexual
  • Incapacitatea atingerii orgasmului.

 

Depresie si performanta sexuala

 

Din punct de vedere medical, este foarte clar ca depresia afecteaza ansamblul mecanismelor biologice din corpul nostru, incetinindu-le si avand un impact negativ asupra modului in care functioneaza. Persoanele care sufera de depresie au tendinta de a nu se bucura de placerea actului sexual, ba chiar nu mai simt dorinta de a petrece momente tandre cu partenerul.

In cazul barbatilor, depresia poate sa provoace o stare permenenta de oboseala, sa influenteze puternic libidoul si sa conduca la aparitia tulburarilor de erectie.

In cazul femeilor, depresia poate sa aiba ca si consecinte diminuarea placerii in timpul actului sexual si intampinarea dificultatilor in atingerea orgasmului.

Din fericire, aceste simptome dispar in momentul in care dispare si depresia. Dorinta de a face sex este este unul dintre primele semne ca lucrurile merg mai bine.

 

Atentie la antidepresive !

 

Chiar daca antidepresivele se pot dovedi uneori eficiente pentru a vindeca depresia, in multe cazuri pot avea efecte secundare nedorite, in special prin diminuarea libidoului si a placerii in timpul relatiilor sexuale.

Se estimeaza ca un sfert dintre persoanele care iau antidepresive pentru a invinge depresia au dificultati in a ajunge la orgasm. In cazul barbatilor, anumite antidepresive pot impiedica mentinerea unei erectii normale.

In principiu, efectele antidepresivelor asupra relatiilor sexuale variaza in functie de dozaj. Nu incerca sa modifici cantitatea recomandata in speranta de a reduce efectele. Medicul este persoana avizata care sa iti recomande un tratament adecvat care sa te ajute sa tratezi depresia, dar care sa nu aiba repercursiuni asupra vietii sexuale.

Sursa foto : cfserve.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii