Dezvoltare personala

#pui de gaina #experiment #dezvoltare personala

Daca un pui de gaina isi poate schimba realitatea, imagineaza-ti ce poti face TU

Cu totii stim cum arata un pui de gaina: mic, galben si zgomotos. Si cred ca mi-ai sari in cap daca mi-as permite sa te compar cu unul... Am dreptate?

Dar este posibil sa nu stii ceva despre aceste mici animalute dragalase. Este posibil ca ele sa se foloseasca de o abilitate pe care tu o ignori.

Desi oamenii sunt superiori ca si constiinta, precum si in multe alte privinte, ceea ce iti voi spune mai departe iti va ridica niste semne serioase de intrebare.

Vei vedea cum niste animale micute si neajutorate precum acestia, au reusit sa isi influenteze realitatea inconjuratoare "mental".

Suna deja prea dubios?

Ai rabdare si citeste pana la sfarsit, vei vedea ca totul se bazeaza pe niste experimente stiintifice.

Undeva prin anii '80, cercetatorul francez René Peoc’h a sustinut un experiment foarte interesant legat de capacitatea animalelor de a modifica realitatea inconjuratoare prin puterea gandurilor (atat cat se poate vorbi de "ganduri" in cazul acestora).

El a folosit un robotel numit tychoscope, care este sub forma unui cilindru, avand atasat un creion si niste rotite dedesubt.

Atunci cand se deplaseaza pe o hartie, acesta lasa urma exacta a traseului pe care l-a parcurs, folosindu-se de creionul din dotare.

Daca este lasat sa mearga pur si simplu, va tinde sa acopere suprafata in toate directiile, in mod egal.

Asadar, experimentul a inclus un tychoscope, o suprafata plana pe care a fost asezata o hartie de mari dimensiuni, niste pui de gaina si o cusca de sticla, transparenta.

Cei care au avut contact cu "viata la tara" stiu ca, inca din primele momente ale vietii, puii urmeaza instinctiv closca, adica gaina care a stat pe ouale respective.

Este vorba de instinctul lor de supravietuire, pentru ca sunt mici si total neajutorati in acele prime zile ale vietii lor.

Dar daca ouale sunt tinute in incubator, ori puii sunt luati imediat cum ies din oua de langa gaina, ei vor dezvolta acelasi atasament fata de orice fiinta sau obiect care se misca, pe care il vad in mod repetat in primele zile.

Vor considera ca acel ceva care se misca este „mama” lor, si instinctul le spune ca trebuie sa ii fie alaturi, drept pentru care tipa si alearga imediat inspre ea, daca este posibil.

Astfel, in cadrul experimentului, primul lucru cu care au fost pusi in contact puii de gaina a fost robotelul, care prin constructie, se deplasa aleatoriu pe toata suprafata.

Fiindca l-au vazut miscandu-se, dupa o scurta perioada de timp, puii i-au atribuit acestuia eticheta de "mama", si au inceput sa il urmeze.

Doar ca, la un moment dat, René Peoc’h i-a impiedicat sa faca asta, inchizandu-i intr-o cusca de sticla. De acolo, ei putea vedea robotul, dar nu se puteau duce la el.

Ce a urmat a uimit pe toata lumea.

Dorinta lor de a se afla in preajma robotului a influentat cumva mecanismul de deplasare random al acestuia, asa incat a ajuns sa stea in majoritatea timpului in preajma custii unde erau inchisi micutii pui de gaina.

In figura A vezi traseul robotului atunci cand puii nu erau in preajma, iar in figura B este traseul robotului atunci cand puii se aflau in cusca, pe marginea suprafetei.

Ca sa se convinga si el ca nu a fost doar o coincidenta bizara, René Peoc’h a reluat dupa un timp experimentul, doar ca de data aceasta a folosit un alt robot, mai modern, care avea un bec aprins in partea superioara.

Si alti pui de gaina, desigur.

Dupa cum se stie, micutilor nu le place intunericul, mai ales pe timp de zi (cei care au crescut in zone rurale, probabil stiu deja).

De data asta, scopul experimentului a fost sa vada daca puii lasati in intuneric, avand in instinctul lor natural nevoia de lumina, vor reusi sa determine robotul cu becul aprins sa se miste preponderent in jurul custii in care erau inchisi.

Si acesta fusese programat sa se miste pe toata suprafata, intamplator, dar de data asta puii nu au mai fost lasati inainte cu el, pentru a-l considera "mama" lor, ci au facut primul contact in momentul experimentului.

Voia sa testeze si alt tip de "atractie", nu doar cea determinata de nevoia de a se afla langa „mama”.

Si acum era tot un instinct inascut, dar unul diferit, nevoia de lumina.

Grupuri de cate 15 pui au fost testati de 80 ori in cadrul experimentului. Au fost de asemenea alte 100 de curse ale robotului, fara ca puii sa fie in preajma.

Rezultatul, la fel de surprinzator ca prima data - puii de gaina au reusit "mental" sa influenteze traseul robotului, determinandu-l sa se invarta preponderent in jurul custii lor, in raport cu celelalte trasee pe care acesta le avusese atunci cand puii nu erau in preajma.

Daca vrei niste statistice concrete, in cele 100 de trasee in care robotul era singur in experiment, traseele sale au fost total intamplatoare, acoperind toata suprafata, in mod echilibrat.

In cazurile cand puii de gaina au fost de fata, robotul a petrecut mai mult timp in jurul acestora in 57 de cazuri din 80, adica in procent de 71%.

Poate ti se pare amuzant, totodata greu de crezut... dar sunt niste rezultate ale unor experimente reale.

Si acum, inevitabila intrebare: daca puii de gaina pot influenta materia prin gandurile si dorintele lor, oare de ce sunt capabili oamenii?

Care ar fi impactul asupra noastra daca s-ar aprofunda acest experiment si am descoperi ca avem un potential pe care nu l-am folosit constient pana acum?

Si nu e vorba doar de teorii ale dezvoltarii personale ori de "misticism", ci de stiinta si experimente concrete.

Cu totii alegem ce sa credem si ce nu, pana la urma... si astfel ne influentam vietile singuri.

"Daca alegi sa crezi ca poti, sau daca alegi sa crezi ca nu poti, ai dreptate in ambele cazuri." - Henry Ford

Exact cum un pui de gaina a fost capabil sa modifice programul unui robot, deoarece se astepta sa vina spre el...

Exact la fel, gandurile, convingerile si asteptarile noastre, se pot transpune in realitatea din jur.

Atunci cand dam vina pe altii, atunci cand credem ca nu meritam ceva mai bun, atunci cand ne lasam visurile deoparte, pentru ca "asa spune lumea ca e bine"...

Poate ne alegem singuri rezultatele de care avem parte in viata noastra, fara sa fim perfect constienti de asta...

Si poate, daca ne-am da seama de ce suntem capabili cu adevarat, am reusi sa ne cream vietile la care visam.

Cu speranta ca te-a ajutat catusi de putin, iti multumesc pentru ca ai citit articolul, si te astept pe site-ul www.exceptionalii.com pentru a continua calatoria descoperirii potentialului tau.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii