Relatii

# semne parinti toxici # parinti tioxici #mama toxica #relatii toxice

5 semne ca ai o mama toxica! Tu stii sa le recunosti?

Probabil ai intalnit de-a lungul vietii numeroase persoane toxice, fie la locul de munca fie in cercul de prieteni. Aceste persoane care te streseaza peste masura, fara sa faca nimic intentionat, nu lipsesc din viata niciunia dintre noi.

Putini stiu insa ca si parintii pot fi toxici. In cazul mamelor, aceste probleme pot fi cauzate fie de o problema de sanatate mintala cum ar fi personalitatea borderline sau tulburarea narcisica de personalitate, fie de propria imaturitate a acesteia.

Specialistii sustin ca imaturitatea mamei va afecta relatia cu propriul copil, pe termen lung. Acest lucru este cauzat de obiceiuri toxice pe care aceste mame le au. Iata care sunt cele mai comune dintre acestea!

1. Isi doreste sa fiti cei mai buni prieteni

O mama care iti propune sa fiti cei mai buni prieteni va ajunge sa se indrepte impotriva ta asa cum ar face orice alt prieten toxic: provocand o competitie intre voi si ajungand sa iti distruga increderea in tine. Ca sa nu ajungi in aceasta situatie, trebuie sa stabilesti niste limite si sa pastrezi distanta.

2. Fiecare conversatie se incheie cu sentimentul tau de vinovatie

Parintii sunt cei pe care ne bazam de cate ori ne este greu. Stim ca la ei gasim de fiecare data o vorba buna si consolare. Nu acelasi lucru se intampla atunci cand ai o mama toxica. Daca de fiecare data cand vorbesti cu mama ta ajungi sa simti vina, furie sau sa pari ca nici nu existi, atunci ai o mama toxica. Acest lucru este cu adevarat frustrant si este momentul sa te intrebi daca nu ar trebui sa iti indrepti atentia spre alti oameni din viata ta. Oricat ti-ai dori sa vorbesti cu mama ta, daca aceasta nu poate fi acolo pentru tine cand ai nevoie, poate fi mai sanatos sa apelezi la un psiholog, la partenerul de viata sau la un prieten.

3. Nu este de acord cu relatia pe care o ai

O mama toxica va incerca intotdeauna sa bage intrigi intre tine si partenerul tau de viata. Daca mama ta incearca sa iti distruga relatia, cel mai intelept lucru pe care il poti face este sa o tii departe de ceea ce se petrece in viata ta sentimentala.

4. Te critica de fiecare data

Parintii toxici au tendinta constanta de a-si critica copii. Daca mama ta te critica mereu, daca , in opinia ei, nimic din ce faci nu este bine si nu auzi niciodata o vorba buna, inseamna ca mama ta se confrunta cu propria imaturitate. Cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa ignori ceea ce iti spune.

5. Incearca sa te manipuleze

O mama imatura va recurge la tot felul de tertipuri pentru a-ti castiga simpatia, cum ar fi plansetele, victimizarea sau refuzul de a-ti raspunde la telefon pentru a te face sa mergi sa o vizitezi. Actiunile de acest fel duc la o situatie de care nu ai nevoie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii