Relatii

#relatii #despartire #sfaturi dragoste

4 cauze pentru care cuplurile nu mai imbatranesc impreuna

Rapiditatea cu care ne traim vietile a ajuns sa ne afecteze in moduri pe care nici macar nu le constientizam. Oamenii din ziua de azi nu mai au timp sa se bucure, sa se distreaze si sa interactioneze. In graba de a ajunge pe culmile succesului isi pun vietile pe fast-forward, alearga sa isi construiasca o cariera, dar pierd din vedere lucrurile care sunt cu adevarat importante: intemeierea unei familii, mentinerea legaturilor de prietenie si crearea amintirilor care or sa ne indulceasca batranetile.

 

Toti vrem sa ne gasim jumatatea, fie ca visam la fat-frumos sau domnisoara din turn. Speram sa gasim o persoana alaturi de care sa imbatranim. De-a lungul timpului oamenii fac multe eforturi pentru a-si gasi jumatate, multe dintre ele fiind zadarnice. Relatiile esuate isi pot lasa adanc amprenta printre amintirile noastre. Se intampla ca o relatie sa nu functioneze din diverse motive:

1. Increderea

 

In zilele noastre, foarte multe persoane recunosc ca au "trust issues" (n.r. probleme cu increderea) din cauza relatiilor anterioare. Fie au fost inselate, la propriu sau la figurat, fie au inselat la randul lor. Ideea e ca, dupa ce te confrunti cu o asemenea situatie, iti va fi foarte dificil sa mai acorzi cu usurinta incredere unei alte persoane. Mullti tineri spun ca, dupa ce le-a fost tradata increderea o data, n-au ma permis sa fie pusi intr-o asemenea situatie. Acest tip de precautie i-a facut sa nu se mai increada atata de usor in dragoste. 


2. Asteptari diferite

"Nu lasa pe nimeni sa fie prioritatea ta, in timp ce tu devii optiunea lor." - Albert Camus

Dupa starea idilica de la inceputul relatiei, multe cupluri se trezesc brusc din visul frumos. Dau nas in nas cu realitatea si incep sa vada persoana  cu care aveau o relatie intr-o alta lumina, din cauza neconcordantelor de interese.

La inceputul relatiei, majoritatea se imbata cu promisiuni desarte si nu tin cont de aspecte importante care le-ar putea afecta relatia pe termen lung, de exemplu: ambitiile, pregatirea profesionala, visurile si aspiratiile. Pana ca si modul in care un cuplu isi petrece timpul liber poate avea consecinte grave asupra viitorului lor. 

 Atunci cand asta se intampla, nimic din ceea ce ne-a atras la inceput nu mai conteaza. Nici chimia, nici pasiunea, nici compatibilitatea pentru ca descoperim ca interesele comune au inceput sa se disperseze incetul cu incetul. Asteptarile si dorintele pentru viitor incep sa difere, iar astfel relatia este deja cu un picior in groapa. Uneori, unii oameni se dezvolta mai rapid decat altii, dar asta nu este neaprat un lucru rau. Problemele apar atunci cand partenerii nu reusesc sa evolueze impreuna.  

3. Comunicarea
 
Comunicarea este un punct-cheie al oricarei relatii, indiferent de natura ei. Daca partenerii nu comunica eficient, daca nu isi impartasesc supararile si bucuriile (din lipsa de timp, oboseala etc.) exista riscul ca acestia sa se indeparteze usor unul de altul. Asa cum spunea si Aristotel, omul este un animal social.

Din pacate, din cauza tehnologiilor care ne inconjoara evitam sa mai avem discutii fata in fata si ne afundam in neantul retelelor de socializare. Efortul de a deschide gura pentru a comunica pare lipsit de importanta si ne seaca de vlaga.

In zilele noastre, este mult mai usor sa iti pui un status "Single" decat sa incerci sa iti salvezi relatia. Acum relatiile sunt la un click distanta, sau swipe.

4.Abuzuri in relatie

Abuzurile in relatie pot fi de mai multe feluri. Plecand de a abuzurile fizice pana la cele psihice. Oamenii tind sa se complaca in relatii toxice de frica de a nu ramane singuri sau pentru ca pur si simplu s-au obisnuit asa si nu li se pare nimic anormal.
Santajul emotional este tot o forma de abuz, nu uita: dreptul partenerului tau se incheie acolo unde incepe al tau.
Astfel de relatii nu ne aduc nimic bun! Din contra, pot avea efecte negative asupra psihicului si perceptiei noastre despre relatii. Sub nicio forma, niciunul dintre parteneri nu ar trebui sa accepte abuzurile, indiferent de situatie.  Acolo unde incep abuzurile, dragostea se incheie, iar egoismul si narcisimul infloresc!
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii