Dragoste

#cuplu #relatii #relatie sanatoasa # sfaturi relatii

6 pasi pentru o relatie sanatoasa

O relatie sanatoasa si functionala este dorinta fiecarui cuplu care se implica intr-o poveste de amor. Insa atingerea acestui scop nu este intotdeauna facila. Cum poti transforma, asadar, o relatie problematica intr-una sanatoasa? Iata 6 pasi!

Inainte de a pune in aplicare orice fel de sfaturi, este important sa constientizezi ca, oricare ar fi problemele relatiei in care esti implicata, o parte din vina iti apartine si tie. Analizeaza-ti comportamentul si motivatiile si abia apoi decide ce ai de facut.

1. Descopera care este problema in relatia ta de cuplu

Nu putini sunt oamenii care, atunci cand sunt intrebati care este adevarata problema in relatia lor de cuplu, nu pot sa ofere un raspuns concret. In cel mai bun caz pot povesti detaliat cine ce a facut si cine este vinovat! Insa invinovatirea nu va ajuta relatia sa progreseze, ba dimpotriva.

Prin urmare, in loc sa te invinovatesti sau iti acuzi partenerul ca a cauzat problemele actuale din relatia de cuplu, alege sa discuti cu el pentru a descoperi adevarata problema, in asa fel incat sa puteti lua amandoi masurile care sunt necesare pentru a o rezolva.

2. Accepta responsabilitatea

O relatie nereusita nu se instaleaza, pur si simplu. La crearea ei contribuie ambii parteneri. Pentru a o putea transforma intr-una sanatoasa, benefica pentru amandoi, este esential sa iti asumi responsabilitatea asupra greselilor comise. Odata facut acest pas, vei sti ce anume sa nu mai faci de acum incolo pentru a construi o legatura amoroasa solida.

3. Renunta la mituri si reguli

Pentru a avea o relatie sanatoasa este important sa respecti doar acele reguli care functioneaza pentru tine si partenerul tau. Renunta la mituri, reguli si preconceptii care nu fac decat sa iti dauneze (spre exemplu, nu te astepta la flori in fiecare zi, de pilda, daca partenerul iti demonstreaza ca te iubeste si te pretuieste in mii de alte feluri).

4. Scapa de comportamentele de autosabotaj

Cei mai multi oameni au deprins in timp comportamente de autosabotaj care nu fac decat sa le puna in pericol fericirea in relatia de cuplu si nu numai. Pentru a putea atinge multumirea de sine si in viata amoroasa, este esential sa identifici aceste comportamente nocive pe care, de multe ori, le perpetuezi fara a fi constienta de ele. Odata identificate, ia masurile care se impun pentru a le inlocui cu unele utile si sanatoase.

5. Stabileste regulile care functioneaza pentru tine

Introspectia te va ajuta sa iti dai seama care sunt regulile intr-o relatie de cuplu care te fac fericita. Stabileste impreuna cu partenerul ce anume functioneaza pentru voi si propune-ti sa respectati doar regulile in cauza. Sabloanele identificate anterior nu au ce sa caute in relatia voastra, atata vreme cat amandoi sunteti constienti ca nu vi se potrivesc si, mai mult decat atat, va dauneaza.

6. Reindragosteste-te de partenerul tau

In cele din urma, vei descoperi ca suflul nou adus relatiei tale de cuplu iti permite sa il vezi pe cel de langa tine intr-o lumina noua. In acest fel, ai toate sansele sa te reindragostesti de partenerul tau de cateva luni sau de o viata si sa cladesti alaturi de el o relatie sanatoasa.

Foto: jci-galway.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii