Dezvoltare personala

#delin mental #sfaturi #parinti

4 sfaturi pentru intelegerea declinului mental al parintilor nostri

Declinul mental sau dementa apare din cauza distrugerii neuronilor si reprezinta un grup de simptome asociate cu pierderea functiei cognitive, memoriei, orientarii in spatiu si concentrarii. Tratamentul nu este suficient pentru mentinerea bolii sub control.

Simptomatologia depinde foarte mult de mediul in care traieste bolnavul, de sustinerea acordata de cei din jur si de modul in care acestia reactioneaza. Iata cateva sfaturi pentru intelegerea declinului mental al parintilor nostri.

1. Informeaza-te corect

Pentru inceput, trebuie sa te informezi in legatura cu particularitatile acestei boli. Poti apela la specialisti, la carti, manuale si articole de incredere, care vin in ajutorul ingrijitorilor acestor pacienti.

Nu este nevoie sa duci de unul singur aceasta responsabilitate. Poti implica si restul persoanelor cu care locuiti. In afara de cunoasterea bolii in sine, este necesara cunoasterea particularitatilor individuale ale pacientului. Boala este diferita de la pacient la pacient. De aceea, este important sa observi lucrurile care ii fac placere si il linistesc, dar si lucrurile care ii provoaca agitatie.

Trebuie sa ai in vedere ca anumiti factori din jur pot declansa comportamente agresive. Foamea, setea, temperaturile nepotrivite, lumina puternica, galagia si modificarile rutinei pot crea o stare de neliniste.

2. Comunica eficient cu bolnavul

Poate fi dificil sa comunici cu un bolnav ce sufera de declin mental. De aceea, iti oferim cateva trucuri de care sa tii cont.

Ce sa nu spui:

●     Nu presa bolnavul cu intrebari.
●     Nu folosi expresii precum „Iti amintesti? Haide, trebuie sa-ti amintesti!”, mai ales cand vine vorba de memoria pe termen scurt (un eveniment care s-a intamplat cu o seara inainte). Nu evidentia in niciun fel faptul ca bolnavul are dificultati de memorare. Pacientul se va simti umilit pentru ca nu isi poate aduce aminte.
●     Nu vorbi pe un ton rastit sau agresiv.
●     Nu folosi cuvinte complicate, neologisme sau fraze lungi.
●     Nu utiliza prea multe pronume, ci specifica exact despre ce lucru sau persoana este vorba.
●     Nu ii vorbi precum unui copil.
●     Nu utiliza glume sarcastice, deoarece ar putea trezi sentimente de confuzie si suferinta.
●     Nu vorbi despre el cu altcineva ca si cum nu ar fi prezent, ci include-l in conversatie.
●     Nu iti exterioriza frustrarile.

Ce sa spui:

●     Vorbeste clar, simplu, in propozitii scurte, insa intr-un ritm lent, astfel incat sa te faci inteles.
●     Daca bolnavul nu intelege o anumita idee, repeta ideea sub o alta forma.
●     Striga-l pe nume.
●     Adreseaza intrebari la care sa raspunda cu „da” si „nu”.
●     Repeta propozitiile neintelese ori de cate ori este nevoie.
●     Evita transmiterea unor informatii care ar putea supara bolnavul. Spre exemplu, daca intreaba de mama sa, evita sa ii spui ca a murit. In schimb, spune-i doar ca nu este prezenta in momentul respectiv.
●     Utilizeaza tehnici prin care sa distragi atentia pacientului, mai ales daca e pe punctul de a face o criza. Contactul vizual, gesturile blande, vorbitul calm, pe un ton cald sunt de mare ajutor pentru o comunicare eficienta cu bolnavul.
●     Spune-i cine esti, in cazul in care bolnavul devine confuz.

3. Realizeaza un plan de activitati zilnice

Mentinerea unei rutine este foarte importanta in cazul unei persoane care sufera de dementa. Organizeaza un program in care pacientul se trezeste, mananca, face sport, face dus, realizeaza activitati sociale si merge la culcare. In acest mod, va fi mai simplu pentru bolnav sa se orienteze si vei preveni problemele cu somnul. Acest program poate fi indus prin anumite metode, nu neaparat transmise verbal. Spre exemplu, tragerea draperiilor dimineata indica momentul in care pacientul trebuie sa se trezeasca.

Implica bolnavul in activitati zilnice cat de mult poti, insa evita activitatile prin care acesta s-ar putea rani. Desi sufera de dementa, bolnavul nu trebuie exclus din activitatile sociale – timpul in familie si grupurile de suport pot fi de ajutor pentru aceste persoane. Plimbarile pot fi o activitate fizica placuta pentru o persoana cu dementa.

Ajuta bolnavul la activitatile de ingrijire personala, insa ai grija sa ii oferi spatiul intim necesar, pentru a nu se simti umilit.

4. Cere ajutor celor din jur

Daca intampini probleme, trebuie sa stii ca exista forumuri unde alti ingrijitori ai persoanelor cu dementa fac schimb de experienta si unde poti cere un sfat. De asemenea, nu ezita sa apelezi la psihoterapeutii specilizati in domeniu, la medicul persoanei pe care o ingrijesti, la membrii familiei sau la organizatii de suport.

In cazul in care nu mai faci fata situatiei sub nicio forma, caminele de batrani ar putea fi solutia. Verifica oferta de servicii la un azil de batrani premium cum este Affinity Life Care, astfel incat sa afli daca aceste centre pot ingriji si persoane care sufera de dementa.

Prin urmare, declinul mental nu este un fenomen usor de inteles si de acceptat, dar poate fi gestionat cu rabdare si intelegere.

Sursa foto: https://pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului