Sex

Sarutul, periculos sau sanatos?

Un simplu si nevinovat sarut ne poate pune sanatatea in pericol? Multi ar spune ca nu, ba dimpotriva este perceput ca un semn de iubire fata de partaner/a.

 

Realitatea este undeva la mijloc, in sensul ca sarutul poate fi sursa unor boli, dar tot el are puterea de a elibera hormonul fericirii, serotonina , cu puternic efect antistres .

Mononucleoza, boala sarutului 

Desi poate parea surprinzator, exista o afectiune provocata de sarut denumita in termeni medicali mononucleoza. Desi simptomele sunt asemanatoare cu ale racelii, infectia provocata de virusul Epstein-Barr – care se gaseste in saliva si mucus – poate disparea abia dupa cateva luni. Virusul se transmite in mod obisnuit de la o persoana la alta ca si ceilalti virusi, insa numai prin sarut. 

Semnele mononucleozei apar de obicei dupa cateva saptamani de la expunerea la virus. Boala sarutului debuteaza de foarte multe ori cu o stare de oboseala cauzata in special de infectie . Persoanele afectate prezinta dureri in gat, inflamarea ganglionilor la nivelul gatului si subsuorilor, febra, dureri musculare si de cap, greutate in a respira etc. De obicei, apare frecvent la persoanele cu varste cuprinse intre 15-35 de ani, iar potrivit statisticilor, unul din zece tinerii sufera de boala sarutului.

Imuni, dupa 40 de ani

Din fericire, daca se poate spune asa, persoanele fac aceasta infectie o singura data in viata. Cei care au facut aceasta boala nu o vor mai face a doua oara deoarece devin imuni gratie anticorpilor pe care organismul ii produce odata ce a intrat in contact cu virusul. De fapt, se estimeaza ca peste 80% din populatia de peste 40 de ani poseda anticorpi impotriva virusului Epstein-Barr, fara sa stie acest lucru.

Tratament … la pat

Cel mai eficient remediu impotriva mononucleozei este odihna. Repausul la pat timp de doua saptamani ii permite organismului foarte slabit sa lupte cu boala. De asemenea, pentru a preveni deshidratarea ce poate aparea din cauza febrei ridicate este bine sa se consume multe lichide, in jur de 2 litri pe zi: apa, sucuri naturale de fructe, ceaiuri, compoturi etc.

Adeseori, febra si inflamatia ganglionilor dispar in aproximativ 10 zile, dar este foarte posibil sa mai treaca doua sau chiar trei luni pana cand starea generala a organismului va reveni complet la normal.

Pro sarut!

Nu trebuie sa te sperii, sarutul are totusi un rol foarte important in viata unui cuplu si mai mult decat atat este benefic pentru sanatate. Dupa cum am mentionat mai sus, in timpul sarutului organismul secreta o substanta narcotica, ceea ce explica starea de euforie.

De asemenea, tot prin intermediul sarutului sunt transmise semnale erotice creierului, ceea ce face ca preludiul sa fie extrem de placut. Pe de alta parte, in timpul apropierii buzelor sunt pusi in miscare toti muschii fetei, ceea ce face ca pielea fetei sa se pastreze mai mult timp elastica si ferma, prevenind astfel aparitia ridurilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii