Sex

#contraceptie #pastile #spermicide #prezervativ #pilula de a doua zi #anticonceptionale #vasectomie #trompe #sterilet

Metodele de contraceptie, iubire fara griji!

Scopul contraceptiei este acela de a evita o sarcina nedorita. metodele de contraceptie privesc atat femeile cat si barbatii, chiar daca femeia este cea care trebuie sa evite sarcina. Diferitele tipuri de metode de contraceptie nu sunt toate foarte eficiente si niciunul nu este 100% sigur. Insa unele sunt mai eficiente decat altele.

Metodele de contraceptie propuse sunt diferite in functie de varsta: adolescenta, femeie adulta, cu sau fara copii, mama de familie, femeie de peste 40 de ani sau in functie de activitatea sexuala: cuplu stabil, parteneri multipli etc. Acestea au diferite mecanisme de actiune: fie blocheaza ovulatia, fie impiedica fecundarea sau nidarea (momentul in care oul se instaleaza in peretele uterin).
Bolile sexuale transmisibile
Prezervativul este singurul mijloc contraceptiv care permite evitarea bolilor cu transmitere sexuala (BTS).
Prezervativele – indicate in adolescenta

In perioada adolescentei, este important sa apelati la aceasta metoda, pentru a impiedica riscul unei infertilitati si pentru a asigura o protectie sigura impotriva BTS-urilor si mai ales a cumplitei maladii SIDA. Prezervativele sunt un mijloc de contraceptie eficace, existand atat prezervative masculine, cat si feminine (saculet din poliuretan prevazut la capete cu inele flexibile pe care fata il introduce in vagin).
Contraceptia hormonala pentru... aproape toate femeile
Atentie: pilula nu protejeaza impotriva BTS-urilor. Pilula este o metoda contraceptiva hormonala care impiedica ovulatia. Este un mijloc de contraceptie destul de utilizat, iar daca este luat in mod regulat este foarte eficace. Exista cateva contraindicatii in ceea ce priveste prescrierea pilulei in special femeilor care au antecedente de boala tromboembolica si afectiuni cerebro-vasculare.
Exista o serie de tipuri de pilule mai mult sau mai putin dozate in hormoni (estrogen si progesteron). Administrarea lor este periodica. Daca ai uitat sa iei pastila in mai putin de 12 ore nu este foarte neplacut: ia pastila de care ai uitat si continua administrarea lor la ora obisnuita. Daca, din contra, ai uitat sa iei pastila si au trecut peste 12 ore: trebuie sa iei pastila uitata si continui cu celelalte la ora obisnuita, insa poti avea ovulatie, asa ca trebuie sa asociezi timp de doua saptamani o alta metoda de contraceptie.

pilula de a doua zi
In cazul unui raport sexual neprotejat sau in care metoda obisnuita a esuat, poti apela la contraceptia de urgenta pentru a preveni o sarcina nedorita. Aceasta pastila se poate lua si fara reteta medicala din farmacii si se administreaza in 72 de ore de la contactul sexual. Cu cat este administrata mai devreme cu atat eficienta este mai mare. Pentru a stii daca acest tip de contraceptie a fost eficace trebuie sa fii atenta la aparitia primei menstruatii. In cazul unei intarzieri de peste 5 zile, este necesar sa faci un test de sarcina si sa consulti un medic.
Spermicidele
Atentie: spermicidele nu protejeaza impotriva BTS-urilor. Spermicidele sunt substante chimice care distrug spermatozoizii. Aceste produse sunt introduse adanc in vagin inainte de un raport sexual. Asociate altor mijloace de contraceptie locale precum prezervativul, actiunea lor contraceptiva este foarte eficienta. Spermicidele sunt vandute in farmacie fara reteta si se prezinta sub forma de gel, crema, ovule sau tampoane.
Steriletul
Atentie: steriletul nu protejeaza impotriva BTS-urilor. Acesta este un obiect de forma variabila, (adesea in forma de T), din plastic de 3-4 centrimetri lungime plasat in uter. Steriletul impiedica implantarea celulei ou in mucoasa uterina prin eliberarea de hormoni sau de ioni de cupru fiecare dintre acestea avand o perioada de timp stabilita.

Pentru introducerea dispozitivului este nevoie de un control ginecologic, acesta putand fi extras oricand, daca femeia doreste sa ramana insarcinata. Nu este indicat femeilor care nu au avut copii caci exista totusi riscul de infectie si poate chiar de sterilitate. Trebuie sa se evite administrarea de medicamente anti-inflamatoare caci pot inhiba actiunea inflamatoare a contraceptivului steriletului, iar riscul de sarcina poate aparea.
Contraceptia definitiva
Sterilizarea masculina sau vasectomia corespunde unei sectiuni a celor doua canale care trimit spermatozoizii catre exterior. Nu intelegeti ca ar fi vorba de o castrare, caci testiculele nu sunt atinse, ele continua sa secrete hormoni ca si inainte. Este important sa va ganditi bine inainte de a apela la acesta metoda de contraceptie pentru ca este o interventie ireversibila.
Sterilizarea feminina sau legarea trompelor este o metoda de contraceptie considerata radicala, caci sansele de a reface traiectul normal al trompelor in cazul unei razgandiri asupra deciziei, sunt mici. La fel ca si in cazul barbatului, ovarele femeii nu sunt atinse ceea ce face ca hormonii feminini sa fie secretati pana la menopauza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare