Sex

#pilule #contraceptive #anticonceptionale

Efectele secundare ale contraceptivelor

Greata, voma, ameteli sau modificari ale greutatii corporale sunt doar cateva dintre efectele secundare ale pilulelor contraceptive . Usor de folosit si eficiente in prevenirea sarcinilor, pilulele contraceptive vin insa la pachet cu efecte negative, unele grave, care necesita intreruperea utilizarii.

 

Ce sunt contraceptivele
 

Contraceptivele sau anticonceptionalele sunt medicamente care se administreaza zilnic . Acestea contin hormoni care schimba modul in care organismul functioneaza. Sunt folosite in special pentru a preveni sarcina. Hormonii sunt substante chimice care controleaza functiile organelor din corp. In acest caz, hormonii din contraceptionale controleaza ovarele si uterul.
 

Cum actioneaza contraceptivele
 

Majoritatea pilulelor contraceptive contin o combinatie de hormoni estrogeni si progesteroni care previn ovulatia. Pilula contraceptionala ingroasa si mucusul din jurul cervixului, prevenind astfel sarcina. Cele mai multe pilule actioneaza cel mai bine atunci cand sunt luate regulat, aproximativ la aceeasi ora zilnic.

Femeile pot alege dintr-o multitudine de metode contraceptive, pilula este insa cea folosita in intreaga lume. Este usor de folosit si foarte sigura. Efectele secundare ale acestor pastile s-au diminuat drastic in ultimii ani, cand cantitatea de hormoni din contraceptive a fost redusa. Pilulele contraceptive sunt diponibile in tablete de 21 sau 28 de drajeuri . Ca orice metoda de contraceptie, si pilula are avantaje si dezavantaje.

Pilula contraceptiva poate fi folosita si in cazuri de urgenta, dupa un raport sexual neprotejat. Administrarea zilnica a contraceptivelor mentine un ciclu menstrual regulat si fara dureri . De asemenea, folosirea regulata de contraceptive reduce riscul de cancer ovarian. Contraceptivele ajuta si femeile care sufera de sindrom prementrual.
 

Efectele secundare ale pilulelor contraceptive
 

Pilulele contraceptive pe care le gasim astazi in farmacii sunt mult mai sigure decat cele de acum cativa ani. Cantitatea de hormoni este mai mica, iar efectele adverse mai rare. Cu toate acestea, exista femei care pot suferi anumie modicari in urma administrarii prelungite de pilule contraceptive. Printe efectele contraceptivelor se numara greata, voma, ameteala, oboseala, dureri de cap si migrene, dureri abdominale sau schimbari de dispozitie. De asemenea, contraceptivele pot produce modificari la nivelul sanilor.

Depresia, noduli mamari, sangerari vaginale abundente, colesterol marit sau crampe musculare sunt alte efecte secundare ale administrarii de pilule contraceptive. In unele cazuri, pilulele pot duce la atac de cord, distrugerea ficatului sau alergii severe. Amortirea bratelor sau picioarelor poate fi unul dintre efectele secundare ale pilulelor contraceptive. In acest caz este indicat sa te prezinti de urgenta la medic. De asemenea, urina inchisa la culoare, tenul galben sau mancarimile sunt alte efecte ale acestor pilule.

In perioada in care sunt administrate pilule contraceptionale, femeile pot suferi modificari ale greutatii corporale. Riscul de atac de cord este mai mare in randul celor care folosesc pilule contraceptive, in special pilule care contin mai mult de 50 micrograme de hormoni estrogeni. Fumatul, obezitatea, hipertensiunea, diabetul sau colesterolul marit cresc riscul bolilor cardiace. Femeile de peste 40 de ani si care fumeaza ar trebui sa ia in consideratie folosirea altor metode contraceptive.
 

Cui sunt contraindicate contraceptivele
 

Aproape orice femeie poate folosi pilulele contraceptive. Pilulele sunt insa contraindicate femeilor care sufera de boli cardiace, tensiune, cheaguri de sange, afectiuni ale ficatului sau diabet. De asemenea, sunt interzise femeilor care sunt sub tratament cu antibiotice, au peste 35 de ani sau fumeaza.
 

Cand trebuie sa mergi la medic
 

Pilulele contraceptive se administreaza numai cu acordul medicului. Simptomele neobisnuite sau alte tratamente medicamentoase pe care le urmezi trebuie discutate si cu medicul ginecolog. Acesta iti va spune clar cum interactioneaza medicametele. De asemenea, daca ai dureri severe de cap si abdomen trebuie sa mergi imediat la medicul ginecolog. Si in cazul in care ai dureri in piept, nu poti respira sau ai veredea incetosata vizita la medic este indicata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare