Sex

#creier #sadomasochism #efecte sadomasochism

Efectele nabanuite ale sadomasochismului asupra creierului

Sadomasochismul sau placerea sexuala de a simti si de a cauza durere, poate fi o experienta meditativa si in unele cazuri poate duce chiar la stari modificate de constiinta, arata ultimele studii.

Sadomasochismul de comun acord a fost considerat patologic in trecut, insa psihologii care au studiat cazurile de BDSM nu au reusit sa dovedeasca pana acum faptul ca aceste practici sunt daunatoare.

Practicile BDSM afecteaza functiile cognitive

James Ambler, absolvent de psihologie la Universitatea de Nord din Illinois, a realizat un studiu in cadrul unei comunitati sadomasochiste. Subiectii au fost 10 femei care au acceptat sa fie testate inainte si dupa experientele sexuale dureroase sau cauzatoare de durere.

Voluntarele au fost supuse unui test cognitiv denumit Stroop, care presupunea observarea unui cuvant care desemneaza o culoare, scris intr-o alta nuanta decat cea enuntata (de exemplu, cuvantul "verde" tiparit in culoarea mov). Cercetatorul de la Universitatea de Nord din Illinois a observat ca subiectilor le-a fost dificil sa citeasca in mod corect cuvantul, in aceste conditii, dupa ce au practicat BDSM.

Explicatia este ca in acestia au suferit reduceri ale functiilor intr-o parte a creierului denumita cortexul prefrontal dorsolateral, care este responsabila de controlul executiei unor sarcini, randamentul memoriei si de alte functii cognitive, a explicat Ambler. Aceste diminuari ale gandirii sunt asociate cu devierea fluxului sanguin in aceasta zona.

Sadomasochismul te poate elibera de stres

Un alt studiu, coordonat de Ellen Lee, colega lui Ambler de la aceeasi Universitate, in colaborare cu Brad Sagarin si cu Echipa de Cercetare BDSM a Facultatii de Psihologie, s-a axat pe observarea practicilor sadomasochiste nonsexuale ale aceleiasi comunitati, in special pe un ritual denumit "Dansul Sufletelor".

Acest ritual implica gaurirea temporara a pielii cu piercinguri, de care se ataseaza funii care ii leaga pe subiecti intre ei prin aceste accesorii. Funiile sunt trase sau slabite in ritmul muzicii pe care o asculta practicantii, iar activitatea se vrea mai de graba una spirituala decat senzuala.

In mod nesurprinzator, in timpul Dansului Sufletelor, nivelul de cortizol din sangele subiectilor a crescut din cauza durerii. Ceea ce este neobisnuit e ca participantii au declarat ca se simt mai putin stresati dupa practicarea acestui ritual, in urma descarcarii tensiunii nervoase.

Sursa foto: discovery-zone.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare