Sex

#motive #sex #experti

De ce fac oamenii sex? 4 motive invocate de experti

Oamenii fac sex din mai multe motive decat cele doua pe care le cunoastem cu totii, respectiv reproducerea si experimentarea orgasmului. Cel putin asta ne spun numerosi oameni de stiinta care au studiat atent factorii care stau la baza interactiunii sexuale umane, atat cei de ordin instinctual, cat si cei bine ascunsi in inconstient.

Daca animalele fac sex dintr-un impuls biologic de inmultire, oamenii au motive mult mai complexe si controversate pentru care se angajeaza in aceasta activitate cel putin placuta. In afara de rolul reproductiv al sexului si nevoia de a satisface o functie biologica, mai exista argumente pentru care oamenii fac sex de 3000 de ori, in medie, in timpul anilor reproductivi (spun statisticile).


1. Adaptarea constanta a speciei

Un prim motiv invocat de experti pentru necesitatea asidua de a face sex in randul vietuitoarelor superioare, inclusiv omul, este adaptarea constanta a speciei la provocarile mediului. Practic, schimbul de fluide si de material genetic dintre oameni sta la baza rezistentei noastre in fata "dusmanilor" biologici.

Vietuitoarele asexuate sunt atat de vulnerabile in fata factorilor de mediu, pentru ca ele nu interactioneaza direct si nu isi "amesteca" informatia genetica. Instinctul uman ne "indeamna" sa avem contact fizic, in numele supravietuirii speciei, spun specialistii.


2. Alinarea emotionala

Daca excludem factorii fiziologici ai necesitatii de baza de reproducere, ramane o alta motivatie sesizata de experti pentru dorinta de a face sex. Aceasta este alinarea emotionala, o nazuinta constientizata sau nu de oameni, care se refera la tandrete, afectiune, protectie, acceptare etc.


3. Nevoia de conexiune

Un alt motiv evocat de specialisti in cazul necesitatii oamenilor de a face sex este nevoia de conexiune cu un partener. Legatura creata cu sexul opus ofera atat placere erotica, cat si confort emotional, intarirea stimei de sine, satisfactia de a impartasi trairi etc. Interesant este ca nevoia de conexiune poate fi satisfacuta si printr-o aventura de o noapte, nu neaparat in cadrul unui cuplu stabil.


4. Refularea emotionala

Alte studii de specialitate au identificat o motivatie neobisnuita a unor adulti activi sexual de a initia o partida de amor: refularea emotionala, adica eliminarea frustrarilor acumulate in interior prin manifestari erotice.

Printre alte motive aduse in discutie de oamenii de stiinta se numara si manipularea partenerului, obtinerea de favoruri sau autoconfirmarea propriei valori.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare