Sex

#comunicare #partener #sex

Cum sa vorbesti cu partenerul despre sex

Chiar daca va aflati la inceputul relatiei voastre sau sunteti implicati intr-o legatura stabila, disctutiile despre sex nu sunt tocmai cele mai usoare. Fiind vorba despre un subiect delicat, este normal sa manifesti jena sau retineri atunci cand vrei sa iti comunici nemultumirile sau preferintele sexuale. Iata cativa pasi care te vor ajuta sa vorbesti deschis cu partenerul despre toate problemele tale legate de sex.

Pasul 1. Pune-ti gandurile in ordine

Sexul este complicat, asa ca inainte de a incepe orice discutie, gandeste-te despre ce anume vrei sa vorbesti. Barbatii si femeile sunt diferiti din punct de vedere sexual, asa ca iti va trebui un pic de tact si imaginatie pentru a-l face pe partener sa inteleaga exact ce anume iti doresti.

Unele persoane prefera sa discute cu un prieten apropiat inainte de a comunica cu partenerul. In felul acesta, reusesc sa afle exact ceea ce isi doresc in ceea ce priveste viata sexuala. Daca nu ai o persoana mai apropiata care sa te asculte, atunci documenteaza-te din reviste de specialitate sau internet. Scopul este sa iti clarifici ideile, sa stii ceea ce vrei si sa stii cum sa te adresezi partenerului. In acest sens, ai putea incerca si un exercitiu: scrie pe hartie gandurile tale. Nu este nevoie de un limbaj formal sau special; scrisul chiar ajuta unele persoane sa se elibereze si sa isi constientizeze gandurile.

Pasul 2. Exerseaza ceea ce vei spune

Nu este solutia care sa functioneze pentru toata lumea, dar este posibil sa te ajute. Daca esti emotionat si nu stii cum sa iti asezi cuvintele, incearca sa exersezi inainte. Fie ca te confesezi unui prieten sau vorbesti in oglinda, vei avea astfel un ragaz pentru a realiza daca gresesti undeva sau stii exact ceea ce vrei sa spui.

La fel de important este modul in care spui ceva anume. Viata sexuala reprezinta un subiect delicat. Poti rani destul de mult orgoliul partenerului daca nu stii cum sa pui problema. Asadar, alege cuvintele cu grija.

Pasul 3. Alege momentul potrivit

Daca vrei sa aduci noutate in viata sexuala, atunci poate ca momentele intime nu sunt cele mai bune clipe pentru a aduce in discutie astfel de probleme. De asemenea, daca copii sunt acasa si nu va dau un moment de liniste, ar trebui sa astepti cel putin pana aveti un ragaz doar pentru voi doi. Totul depinde si de problema pe care vrei sa o aduci in discutie.

In acest sens, nu ar strica daca ai organiza o seara pentru voi doi, in acre sa va relaxati si sa discutati calm.
Locatia este iarasi foarte importanta. Discutiile despre sex fac parte din categoria subiectelor ce tin de intimitatea voatra, asa ca la cumparaturi, intr-un acces de frustrare, nu este chiar cel mai indicat loc pentru a aborda genul acesta de probleme.

Iarasi, daca partenerul tau isi doreste sa faceti dragoste, iar tu simti ca vrei ceva mai mult, altceva, poate ca iarasi, nu este chiar cel mai bun moment. Ce-ar fi daca ati iesi la o plimbare linistita, in miez de noapte, si ati discuta? In felul acesta, nu veti fi la fel de vulnerabili ca in momentele intime si discutia va avea mai multe sanse de reusita.

Pasul 4. Acorda-i timp partenerului pentru a intelege ceea ce vrei

Asteapta-te ca partenerul sa fie surprins de ceea ce va auzi de la tine. Ofera-i timpul de care are nevoie si nu il sufoca. Poate va avea nevoie de timp pentru a intelege ceea ce vrei tu. De asemenea, poate ca nu se va rezolva totul de la prima discutie. Nu face presiuni asupra acestuia, ci pregateste-te pentru un nou set de discutii, astfel incat sa gasiti pentru amandoi cele mai bune solutii. Incearca sa nu lansezi acuzatii, ci mai degraba sa porti discutii constructive. La urma urmei, amandoi sunteti responsabili pentru viata voastra intima.

Pasul 5. Pregateste-te sa abordezi acelasi subiect de mai multe ori

Atunci cand pornesti intr-o discutie, tine minte faptul ca partenerul tau te iubeste, insa nu reuseste sa inteleaga ceea ce vrei tu de la viata voastra sexuala. Poate ca va trebui sa revii asupra subiectului. Important este sa aduci mereu pe tava nemultumirile tale si sa incurajezi acest gen de comportament si in partenerul tau. Altfel, daca vei ignora problemele pe care le aveti, toate acestea se vor transforma in frustrari. Risti astfel sa nu te mai simti atras de partener, sa cauti ceea ce vrei in altcineva si sa dai cu piciorul unei relatii frumoase, din cauza unei erori de comunicare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului