Sex

#spermatozoizi #fertilitate #barbati #alimentatie #alcool

6 lucruri care pot dauna spermatozoizilor

Atunci cand se doreste conceperea unui copil, medicii specialisti recomanda ambilor parteneri sa faca o detoxifiere completa a organismului. Exista anumite obiceiuri care, intr-adevar, duc la  scaderea calitatii spermatozoizilor. Iata-le pe cele mai frecvente.


Consumul de tigari si alcool


Nicotina si alcoolul sunt poate printre cei mai mari dusmani ai spermatozoizilor. Nicotina, spre exemplu, este o substanta care degradeaza si chiar ucide lent celulele spermatice. Totusi, in cazul in care nicotina nu ucide spermatozoizii, poate provoca intervenirea unor mutatii.


De asemenea, consumul exagerat de alcool pe termen lung poate duce la reducerea cantitatii de si implicit gradul de fertilitate chiar si cu 50%. Alcoolul poate sa scada numarul de spermatozoizi si sa creasca productia de sperma anormala, ceea ce ar duce la diverse mutatii.


Lipsa de nutrienti


O , din care lipseste in special zincul si acidul folic, provoaca reducerea apetitului sexual, degradarea functionalitatii organelor sexuale, dar si a calitatii spermatozoizilor.  Mai mult decat atat, lipsa zincul din organism poate sa duca la infertilitate .


Un studiu realizat in Olanda a demonstrat ca suplimentele de zinc si acid folic pot creste cu pana la 74% numarul de spermatozoizi chiar si in cazul barbatilor suspecti de infertilitate.


Caldura excesiva


Baile fierbinti, utilizarea laptopului pe picioare, sederea pe un calorifer sau un obiect foarte cald pot cauza probleme de fertilitate. Calitatea spermatozoizilor poate fi influentata puternic de orice sursa de caldura, chiar daca aceasta nu este cu mult mai ridicata decat temperatura normala a corpului. Celulele spermatogenice sunt foarte sensibile la caldura, de aceea temperatura din se mentine cu 1o C mai mica decat in restul corpului.


De exemplu, laptopurile, in timpul functionarii, pot atinge temperaturi de pana la 70o Celsius, lucru care dauneaza puternic procesului de spermatogeneza. Asadar cu cat sunt pozitionate mai aproape de zona organelor genitale, cu atat mai mult creste riscul de infertilitate.


Substantele toxice


Barbatii care lucreaza in medii toxice sau sunt periodic aflati in preajma unor astfel de substante, se pot confrunta cu o calitate foarte slaba a spermatozoizilor. Aceste substante nu doar ca ajuta la deteriorarea calitatii spermatozoizilor, dar impierdica producerea normala a acestora.


In concluzie, ar fi bine sa mentii distanta de orice fel de substanta toxica, mai ales in perioada in care incerci sa concepi un copil.


Razele X si medicamentele hormonale


Daca urmezi un tratament medicamentos pe baza de hormoni sau esti supus unor radiografii (raze X), spermatozoizii vor fi afectati intr-un mod negativ. Evident, daca este vorba de o singura radiatie, efectul nu este unul puternic, insa expunerea repetata poate avea consecinte .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului