Sex

#cuplu #hormoni #sex #alimentatie #kilograme #imbratisari

4 moduri in care sanatatea iti poate fi afectata de relatia de cuplu

Stiai ca persoanele cu o relatie de cuplu fericita sunt mai sanatoase, au un stil de viata echilibrat si chiar traiesc mai mult? In schimb, cei nefericiti sau instabili in dragoste sunt mai stresati, au un sistem imunitar slabit si se confrunta cu o serie de probleme de sanatate!

Kilograme in plus

Cresterea in greutate este adesea o problema a cuplurilor cu multi ani la activ, afectate de rutina. Dupa perioada de inceput, cu fluturi in stomac si grija accentuata pentru aspectul fizic, pe masura ce cuplul se solidifica, partenerii "uita" de ei si nu mai acorda atentie foarte mare alimentatiei. Numeroase studii arata ca foarte multe persoane au tendinta sa renunte la obiceiurile sanatoase alimentare dupa ce se casatoresc.

Psihologii sunt insa de parere ca partenerii care au o relatie fericita sunt mult mai motivati sa fie in forma, sa mearga la sala de sport si sa fie mai responsabili cu ceea ce mananca. In schimb, atunci cand partenerii se ingrasa, acesta este un semn al conflictelor si neintelegerilor constante. Nemultumirile legate de relatia de cuplu pot duce la obiceiuri alimentare compulsive si la probleme de somn, ceea ce favorizeaza instalarea kilogramelor in plus.

Stres

Sexul reduce stresul si imbunatateste starea generala de bine. In plus, persoanele care fac sex regulat sunt mult mai sanatoase din punct de vedere mental si sunt mult mai fericite si implinite.

Totusi, sexul este doar un aspect al relatiei de cuplu. Comportamentul celor doi parteneri in afara dormitorului poate mari instant nivelul de stres. Problemele financiare, discutiile in contradictoriu in ceea ce priveste cresterea si educarea copiilor si chiar repartizarea sarcinilor gospodaresti sunt factori care maresc nivelul de stres.

Starea de bine

Sexul nu este singurul contact fizic care reduce stresul si imbunatateste sanatatea. Studii recente arata ca atat femeile, cat si barbatii inregistreaza un nivel mai ridicat de oxitocina dupa ce se imbratiseaza. Oxitocina este un hormon al starii de bine, care reduce stresul.

Astfel, imbratisarile si atingerile sunt foarte importante intr-un cuplu, deoarece pe langa reducerea stresului, ofera si sentimentul de siguranta.

Somn

Dormitul alaturi de persoana iubita reduce stresul, relaxeaza si reduce riscul de insomnii sau alte tulburari ale somnului. Insa daca partenerul de viata sforaie, somnul alaturi de el devine un adevarat calvar.

In plus, cand cuplul are diverse probleme financiare, emotionale, somnul poate fi grav afectat.

Sursa foto: //winnersdelhinews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului