Cresterea copilului

#familie #craciun #sarbatori #conflict #cearta

Cum sa eviti conflictele in familie de Craciun

Decembrie este luna din an in care fiecare dintre noi ar trebui sa incerce sa fie mai bun, mai intelegator si mai tolerant cu cei din jur.

Familia ta insa este numeroasa si fiecare membru al ei are capriciile lui care adeseori pot irita si cel mai calm om de pe fata planetei. Insa cu totii speram sa mentinem echilibrul si armonia in familie si ne luptam pentru a le obtine.


Cum poti face lucrul acesta? Tinand cont de cateva sfaturi si mizand pe multa intelepciune si calm. Doar asa poti evita conflictele si certurile cu rudele tale in perioada Craciunului.

Diplomatia

Sa fii diplomat este o insusire care te scoate din impas orice problema ai avea. Foloseste-te de aceasta arma pentru a calma apele in familia ta. Ce presupune lucrul acesta? Asculta atent, informeaza-te bine asupra nevoilor celor din jurul tau, vezi ce-i deranjeaza si cum trebuie tratati pentru a aplana starea conflictuala. Ai grija insa la stilul comunicational si la modul in care incerci sa-i faci sa inteleaga punctul tau de vedere pe fiecare in parte. Nu-i vorbi bunicii tale, de exemplu, cum ii vorbesti unui adolescent.

Fii deschisa la comunicare

Comunicarea este balsam pentru fiecare suflet ranit sau confuz. Daca observi ca lucrurile scapa de sub control in familia ta, nu alege sa taci. Implica-te, spune-le ca este necesar sa discutati problema pentru a ajunge la niste solutii.
 
Nu fi impulsiva

Cu totii avem momente cand, stresati probabil din cauza job-ului sau altor probleme cotidiene, tindem sa fim impulsivi atunci cand ne streseaza o persoana sau o situatie aparent fara iesire. Acum nu este cazul, sarbatorile tale sunt mai importante decat o simpla cearta cu mama ta pe treburi casnice. Cel mai bine, cand simti ca nu mai poti si ca nu mai e mult pana sa explodezi, scuza-te si retrage-te cinci minute pentru a te calma. Asculta niste colinde intre timp pentru a reimprospata spiritul Craciunului amortit pe moment in sufletul tau.

Implica-i pe toti in pregatirea sarbatorilor

Multi tind sa iste un scandal din plictiseala sau pentru ca li se pare ca nu li se acorda suficienta atentie. Cum poti evita lucrul acesta? Simplu, pune-i la treaba. Pana la urma organizarea unui Craciun perfect nu sta in mainile unei singure persoane. Toti pot ajuta la cumparaturi, gatit, achizitionarea de cadouri, confectionarea bradului etc. Plus ca aceste activitati sunt placute si pline de verva, nu vor simti astfel povara gandului ca sunt pusi la munca.

Iesiti in oras si distrati-va

Pe parcursul anului, fiecare este prins in problemele de zi cu zi. Spiritul Craciunului insa vine sa mai usureze povara grijilor ce ne apasa si sa ne reaminteasca cat de placut este timpul petrecut in familie. De ce sa nu profiti de lucrul acesta pentru a iesi la patinoar cu familia ta sau la un cinematograf? Cand e vorba de distractie, nu mai e loc de nervi si certuri.

Nu fi exagerata

Chiar daca esti o fire perfectionista ce doreste ca totul in jurul ei sa se realizeze cu precizia unui ceas elvetian, nu este cazul tocmai acum sa fii exagerata. Tine cont de faptul ca nu toti suntem la fel si incearca sa-i accepti pe cei din jur asa cum sunt. Coboara stacheta macar acum, in preajma sarbatorilor de iarna pentru a evita momentele neplacute.

Evita pesimismul

Nimanui nu-i place sa vada un om trist pe langa el si asta pentru ca ii da o stare de angoasa si apasare. Incearca sa fii mai optimista si sa vezi si jumatatea plina a paharului. Pana la urma vine Craciunul. Ce motiv de veselie si bucurie mai bun ca acesta poti gasi?

Tine-te de promisiuni

Foarte multe certuri in familie pornesc de la faptul ca cineva a promis ceva si a uitat. Incearca sa eviti lucrul acesta. Daca te stii uituca si ai multe pe cap, impanzeste-ti biroul de la job cu post-it-uri in care sa ai notat tot ce-ai fost rugata sa faci sau pune-ti memento in telefonul mobil.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare