Cresterea copilului

#familie si relatii #divort #cuplu #copil #reactie #psihic

Cum ii spui copilului tau ca divortezi

O iubire intre un barbat si o femeie nu dureaza intotdeauna o vesnicie si chiar daca iti este greu sa te desprinzi de obisnuinta traiului in doi, uneori alegi sa pleci si sa o iei de la capat. Ce se intampla insa daca la mijloc exista si un copil? Cum ii spui acestuia ca mami si tati se despart?

Daca crezi ca un divort ii implica doar pe parinti, risti sa te inseli. Copilul este probabil cel mai afectat de situatia creata. Se simte singur, frustat, neiubit si abandonat.

Cum poti sa eviti aceasta influenta nefasta pe care o are divortul aspra dezvoltarii copilului? Citeste in cele ce urmeaza si afla pe ce anume trebuie sa pui punct atunci cand ii explici micutului aceasta problema delicata: cum ar fi separarea voastra.

Intai de toate, asigura-te inainte de a vorbi cu cel mic, daca separarea este irevocabila, si nu una temporara. Vorbeste apoi cu sotul tau si puneti-va amandoi de acord cine ce spune in momentul in care veti avea aceasta discutie si cu copilul.

Ambii parinti trebuie sa fie de fata

Atunci cand va hotarati sa purtati aceasta discutie, este bine ca, atat tu, cat si sotul tau sa fiti prezenti. In ochii copilului acest lucru va insemna enorm. Va simti ca atat mami cat si tati sunt inca acolo langa el. In cazul in care aveti mai multi copii, vorbiti cu toti deodata, pentru a nu risca sa afle unul de la celalalt si sa sufere, neintelegand ce se intampla.

Calm si fara nervi

In timpul unei astfel de discutii, este bine ca ambii parteneri sa-si pastreze calmul si sa nu inceapa sa-si reproseze unul altuia diverse lucruri. Copilul nu este vinovat pentru neintelegeri de cuplu. Nu se ajunge decat la panicarea celui mic, intensificarea momentelor de anxietate si confuzie. Daca copilul nu este suficient de mare, este bine sa nu se intre prea mult in detalii inutile pe care oricum nu le-ar intelege si sa nu se plaseze vina asupra unui singur parinte.

Explica clar ce va urma

Pentru un copil, un divort presupune o schimbare majora a stilului de viata. Nu-l lasa sa innoate singur in ape confuze si tulbure, nestiind ce face maine: daca ramane acasa cu mami sau se duce in vizita la tati. Cel mai bine spune-i dinainte care va fi programul lui: cu cine va sta, ce se va intampla cu celalalt parinte care pleaca, cand o sa-l mai revada etc.

Fa tot posibilul pentru a-i da de inteles celui mic ca el nu are nicio vina in toata povestea asta si ca oricate nazdravanii ar fi facut el pana acum, nu ele au dus la ruptura. Nu trebuie sub nicio forma sa-i creezi vreun complex de vinovatie care i-ar putea marca viitorul. Asigura-l ca atat tu cat si tatal lui il iubiti la fel de mult si ca-l veti iubi neconditionat in continuare orice s-ar intampla.

Orice reactie se accepta

Fii pregatita sa primesti orice fel de reactie: fie ea pozitiva sau negativa. Este posibil ca pentru moment sa nu aiba nicio reactie, ci toata durerea si frustrarea acestuia sa se manifeste mult mai tarziu. Ca atare ai grija si monitorizeaza atent de acum inainte comportamentul copilului tau. Respecta-i sentimentele si tine cont de parerea acestuia si fii sigura ca nu exista de fapt o reactie „corecta”, ca atare nu judeca.

Da-i posibilitatea sa puna intrebari si raspunde cat poti tu de sincer la ele. Da-i de inteles ca esti deschisa oricand sa mai vorbiti despre acest divort, in caz ca pe moment nu poate gandi nicio intrebare.

Da-i timp si spatiu pentru a se acomoda cu situatia. Nu este o trecere usoara pentru copilul tau si are nevoie de timp pentru a se obisnui cu noua situatie. Arata-i dragostea si sustinerea ta neconditionata pentru a nu se simti singur si dat la o parte.

Ce nu trebuie sa faca parinti in cazul unui divort:

• Nu aruncati vina unul pe celalat si nu incercati sa ii creati copilului o imaginea proasta despre partener;
• Nu incercati prin santaj emotional sa ii castigati dragostea si sa-l puneti sa aleaga intre voi doi;
• Nu folositi copilul pe post de santaj pentru a-l determina pe cineva sa faca ceva;
• Daca ulterior, dupa divort te implici intr-o alta relatie nu incerca sa-l fortezi pe copilul tau sa-l si iubeasca pe respectivul barbat ba mai mult de atat, sa-l considere tatal lui.

Comportamentul copilului dupa divort

Comportamentul pe care il va avea copilul tau dupa divort depinde foarte mult de caracterul, varsta si modul de relationare cu cei din jur ale acestuia. Astfel acesta poate prezenta:

•    Momente de antipatie ;
•    Frustrare si neputinta;
•    Anxietate si simtamantul abandonului;
•    Nevoia de teribilism;
•    Nevoia de apropiere pentru a fi sigur ca nu este si el abandonat ulterior;
•    Inchidere in sine;
•    Lipsa de incredere in persoanele de sex opus;
•    Respingere a valorilor familiare

In cazul in care devine deprimat sau ii scad rezultatele la scoala, ar fi prudent sa-l duci pe cel mic la o sedinta cu un psiholog.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului