Cresterea copilului

#casatorie #greutate

Casatoria si cresterea in greutate

De ce se ingrasa cei mai multi oameni dupa ce se casatoresc? Riscul de obezitate creste vertiginos in cazul cuplurilor casatorite, atat la barbati cat si la femei.

Un studiu al cercetatorilor americani de la Universitatea din Carolina de Nord, arata ca riscul de obezitate se dubleaza dupa casatorie in cazul barbatilor si creste cu 63% pentru femei.

Dupa primii cinci ani de casnicie, barbatii prezinta un risc de obezitate crescut cu 49% fata de situatia burlacilor de aceeasi varsta. Tendinta de ingrasare a femeilor a fost confirmata si de un studiu britanic, potrivit caruia, una din cinci femei se ingrasa cu cel mult 10 kilograme , dupa primul an de casnicie.

 

De ce ne ingrasam dupa casatorie?

 

Cauza cresterii in greutate dupa casatorie este, desigur, schimbarea obiceiurilor alimentare. Mesele copioase la ore tarzii si faptul ca cei mai multi oameni casatoriti renunta la abonamentul la sala contribuie la cresterea semnificativa a riscului de obezitate.

Specialistii americani au monitorizat timp de 20 de ani 6.949 de persoane, femei si barbati. In urma analizei datelor, cercetatorii au descoperit ca, in cazul a 70% dintre persoanele casatorite, greutatea crestea in fiecare an.

"Femeile au fost cele care au renuntat complet la diete sau la sala inca din primul an de casatorie. In cazul barbatilor, aceste modificari au aparut odata cu trecerea timpului", a explicat pentru Time.com dr. Penny Gordon-Larsen, medic nutritionist si coordonatorul studiului.

Media calorica zilnica a subiectilor studiului a crescut, dupa trei ani de casnicie, de la 2.300 de kilocalorii la 4.000. Incetinirea metabolismului odata cu inaintarea in varsta este un alt factor care contribuie la adunarea kilogramelor in plus, insa persoanele care au divortat in perioada studiului au reusit sa slabeasca rapid, odata cu reintroducerea unei diete echilibrate.

Pentru cele mai multe cupluri, casatoria sau mutatul impreuna, reprezinta o schimbare totala a stilului de viata. Odata ce au propriul camin, oamenii casatoriti ies mai putin in exterior si fac mai putine exercitii fizice.

Presiunea mentinerii siluetei dispare si pentru femei si pentru barbati in cele mai multe cazuri. Gatitul de alimente cu continut caloric ridicat pentru a-ti rasfata partenerul este un alt motiv pentru cresterea in greutate dupa casatorie.

Oamenii casatoriti au si tendinta sa termine portia partenerului atunci cand acesta este satul, obicei ce duce la cresterea aportului caloric zilnic, crestere care nu mai poate fi controlata de metabolismul care incetineste.

Atunci cand unul dintre soti ia in greutate, obiceiurile alimentare se pot rasfrange si asupra partenerului. Din fericire, aceasta legatura functioneaza si in avantajul celor care vor sa slabeasca. Un studiu realizat la Universitatea din Connecticut a dovedit ca, atunci cand o persoana casatorita apeleaza la un regim sustinut de slabire, pe termen mediu, partenerul de cuplu va slabi si el aproximativ 2, 5 kilograme .

 

Cum poti lupta cu kilogramele dupa casatorie?

 

Pentru a evita ingrasarea dupa casatorie, trebuie sa urmezi cateva sfaturi simple.

Mesele bogate in calorii luate seara tarziu sunt cauza cea mai importanta a cresterii greutatii. Renuntati la cina copioasa si mancati un singur fel de mancare seara, usor, deoarece nutritionistii recomanda cina drept cea mai mica masa a zilei.

Poti separa desertul de masa, iar acesta devine astfel o gustare. Mananca-l la trei ore dupa masa, pentru a da timp organismului tau sa digere ce ai mancat deja.  Daca mananci cate putin, in timpul zilei, din trei in trei ore (stil alimentar recomandat de nutritionisti pentru orice situatie, nu doar pentru un regim de slabit), nu vei mai simti lipsa unei cine mari, cu mai multe feluri.

Nu termina niciodata portia partenerului, chiar daca iti pare rau ca arunci mancarea.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare