Relatii

#relatii #parteneri #dragoste #relatie sanatoasa

Sase obiceiuri aparent toxice care contureaza o relatie sanatoasa

Citesti peste tot cum ar trebui sa arate o relatie satisfacatoare, ti se spune ca dragostea adevarata inseamna tinut de mana, privit rasarituri si apusuri, vorbe dulci, cine romantice, vacante de vis si planuri frumoase. Ti s-a conturat in minte ca totul trebuie sa fie frumos si simplu, insa realitatea este ca o relatie sanatoasa nu e deloc asa. In cuplu ai parte si de certuri, sentimente ranite, insatisfactie si chiar atractie fata de alte persoane din cand in cand. Sunt hopuri normale pe care o relatie sanatoasa le poate depasi, chiar daca sunt neplacute.

Comunicarea, dovezile de afectiune, grija unul fata de altul si atentia pentru partener sunt elemente esentiale intr-o relatie. Dar un cuplu solid are nevoie si de lucruri mai putin obisnuite, chiar neplacute, pentru ca felul in care le depaseste poate arata daca o relatie este sanatoasa si fericita.

O pereche care trece proba adevarurilor neplacute, cu siguranta este una menita sa ramana impreuna. Iata care sunt obiceiurile aparent toxice dintr-o relatie care spun despre ea ca este cu adevarat sanatoasa.

Unele conflicte nerezolvate sunt menite sa ramana asa. Desi toti consilierii de cuplu iti vor spune contrariul, adevarul este ca nu poti rezolva chiar toate disputele cu partenerul. Ele sunt inevitabile, pentru ca mereu vor exista  diferente de opinie. Ca sa iubesti pe cineva nu trebuie sa ganditi la fel si nu trebuie sa incerci sa schimbi acea persoana; micile neintelegeri care izvorasc tocmai din aceste diferente nu trebuie sa stea in calea unei relatii de altfel fericite si sanatoase. Uneori in incearcarea de a rezolva un conflict cu orice pret risti sa creezi si mai multe probleme.

Sinceritatea uneori raneste sentimentele, dar este mai buna decat o minciuna care sa le protejeze. A fi sincer nu este mereu usor si nici a accepta criticile nu este. Adevarul poate fi crud, dar este necesar cand construim o relatie pe care ne-o dorim sanatoasa si de durata. Aici intervine comunicarea intre parteneri, care trebuie sa se axeze pe valori, nevoi si incredere.

A pune capat unei relatii este, uneori, cel mai sanatos lucru pe care il poti face. De multe ori ne referim la relatiile care se incheie ca la relatii „esuate”, fara sa ne gandim ca esecul era de fapt continuarea acelui parteneriat. O relatie de succes nu este o relatie pentru care te lupti cu dintii, suferind si plangand, ci una in care partenerii stiu cand a venit momentul sa porneasca pe drumuri separate, inainte ca lucrurile sa devina traumatizante pentru unul dintre ei sau chiar pentru amandoi. „Pana cand moartea ne va desparti” este o sintagma aparent frumoasa si romantica, insa usor toxica. Pentru ca nimeni nu ar trebui sa pretuiasca mai mult pe altcineva decat pe el insusi.

Atractia pentru alte persoane nu dispare odata cu intrarea intr-o relatie. Este firesc ca un barbat sa urmareasca cu privirea o femeie frumoasa, este firesc ca o femeie sa priveasca cu interes un barbat atragator; uneori poate aparea chiar si flirtul si numai un tiran mental poate avea pretentia sa controleze gandurile celuilalt intr-atat incat acesta sa devina incapabil sa se mai uite la altcineva. Cineva care spune „nu mai am ochi decat pentru tine” minte cu nerusinare; biologia si psihologia il pot contrazice oricand, cu argumente soide. Sexualitatea umana este legata strans de noutate, suntem capabili si predispusi sa fim atrasi de mai multe persoane, iar diferenta o face decizia noastra constienta  de a actiona sau nu. Cine isi infraneaza gandurile legate de alte persoane cand este intr-o relatie nu face decat sa le dea voie sa preia controlul. Frustrarile nascute de aici pot declansa sentimente de vina la unii sau chiar o gelozie nejustificata la altii, care vor proiecta propriile ganduri asupra partenerilor.

A petrece timp separat de partener era privit pana nu demult ca o blasfemie in „biblia” relatiilor, insa poate fi chiar un lucru sanatos. Cand ne indragostim dezvoltam credinte si dorinte irationale, inclusiv aceea de a ne lasa vietile consumate cu totul de persoana iubita. La inceput va fi placut sa petreceti mult timp impreuna, sa afli ce ii place celuilalt si sa vii in intampinarea gandurilor si nevoilor sale. Insa, cu timpul, poate deveni o problema. Daca ne schimbam prea mult, nu vom mai fi persoana de care celalalt s-a indragostit initial. Prin urmare este chiar esential ca doi parteneri sa petreaca timp si separat, sa aiba activitati si interese proprii. Fara aceasta „gura de oxigen”, focul dintre parteneri va inceta sa mai arda.

Acceptarea defectelor partenerului nu inseamna resemnare, ci realism. Nu poti forta o persoana sa se schimbe cand nu iti place ceva la ea. De altfel, adevarata masura a iubirii este data de felul in care tratezi defectele celuilalt, entru ca intimitatea adevarata inseamna sa le cunosti, sa le accepti si chiar sa ajungi sa le iubesti.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii