Relatii

#relatii #familie #cuplu

Sapte obiceiuri care te vor ajuta sa-ti imbunatatesti viata de cuplu in doar o saptamana

Relatiile nu inseamna doar lapte si miere si uneori lucrurile se complica intre parteneri. Motivele pot fi multiple, pornind de la lipsa de comunicare, continuand cu lipsa de viziune si scopuri comune si ajungand pana la probleme legate de intimitate. Oricare ar fi cauzele care fac ca o relatie sa scartaie, exista si solutii, atat timp cat ambii parteneri sunt dispusi sa repare lucrurile si sa le faca sa mearga.

Iata cateva obiceiuri care vor imbunatati viata de cuplu atunci cand lucrurile nu par tocmai roz. Aplicate in mod constant, aceste trucuri vor contribui la consolidarea legaturii dintre voi, in timp.

Consolidarea unei relatii, un tango in doi

Nimeni nu detine reteta fericirii in cuplu. Lucruri care functioneaza pentru voi nu vor functiona la prietenii vostri, asa cum felul in care parintii vostri si-au trait viata impreuna nu este obligatoriu sa se aplice si la voi.

Respectul, comunicarea si iubirea sunt, desigur, ingredientele unei relatii fericite, insa si altele sunt importante. Va propunem un exercitiu de o saptamana care va poate "vindeca" relatia sau care macar va poate arata daca este momentul sa porniti pe drumuri separate:

Luni: O activitate noua care sa va faca placere amandurora

Discutati si alegeti o activitate noua pentru amandoi, care sa va faca placere si care sa va ajute sa cooperati. Va fi un bun test al rabdarii pentru amandoi si un prilej sa va creati amintiri impreuna. Intr-o relatie nimic nu poate functiona daca nu sunteti o echipa, daca nu va ajutati unul pe altul, daca nu cresteti si nu invatati impreuna. Incepeti saptamana cu o provocare noua: invatati sa cantati la pian, faceti exercitii impreuna, gatiti o reteta noua, mergeti la un curs de dans. Faceti ceva nou pentru amandoi, sau aproape nou, cu conditia sa va faca placere.

Marti: Deschideti un cont de economii comun

Economiile comune sunt o dovada de incredere si isi vor dovedi utilitatea atunci cand veti vrea sa faceti investitii sau sa plecati in vacanta, atunci cand veti dori sa faceti nunta sau sa platiti avansul la o locuinta. Nu trebuie sa depuneti in el sume mari, dar sa fixati un cuantum pe care fiecare sa il poata depune din salariu, lunar, in contul respectiv.

Miercuri: Acordati-va timp pentru voi si pentru dovezi de iubire

Dragostea nu se simte si nu se arata dupa un program fix, insa daca in cea mai mare parte a timpului uitati cat de importante sunt dovezile de iubire, puteti foarte bine sa va stabiliti o zi pentru asta. Mai ales daca nu ai facut-o de multa vreme, creeaza contextul potrivit pentru a va putea face complimente, poate chiar o surpriza. Amintiti-va ce insemnati unul pentru altul, luati o cina romantica, faceti-va masaj reciproc sau poate chiar cadouri simbolice. Uitati pentru cateva ore de grijile de zi cu zi, de alergatura permanenta care a ajuns sa va desparta, si reaprindeti flacara pasiunii si a iubirii.

Joi: Faceti o "sedinta" inainte de a merge la culcare

Stati de vorba despre orice va vine in minte: despre cum a fost ziua, despre planurile de weekend, despre cum functioneaza micul vostru exercitiu de intarire a relatiei. Depanati amintiri si faceti planuri, vorbiti despre ce va face fericiti si despre ce va preocupa, insa fara a duce discutia intr-o zona in care sa riscati sa aduceti in discutie griji si eventuale reprosuri. O relatie in care cei doi parteneri stiu sa comunice poate fi indestructibila, indiferent de obstacole.

Vineri: Infruntati-va problemele

Discutati despre lucrurile care va deranjeaza in relatie, insa cu respect si intelegere, fara sa deveniti artagosi, ironici sau conflictuali. De multe ori, dupa o cearta lasam timpul sa treaca, insa nu este o strategie eficienta. Lucrurile nespuse sapa adanc in fundatia unei relatii, diferentele de opinie nediscutate se transforma in caramizi pentru zidul care se ridica intre voi. Chiar daca discutati despre lucruri care aparent au trecut, este bine sa o faceti; nu inseamna ca veti dezgropa securea razboiului, ci ca lucrati impreuna la imbunatatirea comunicarii si a relatiei.

Sambata: Dati-va jos din pat impreuna si mergeti la culcare impreuna

Desi pare ceva nesemnificativ, a merge impreuna la culcare este foarte important pentru un cuplu. Va trezi in fiecare dintre voi nevoia de a-l simti aproape pe celalalt, fara nimic erotic. Este un lucru banal care va creste nivelul de intimitate dintre voi, lucru care nu se va intampla daca unul dintre voi merge la culcare, iar celalat ramane sa spele vasele sau sa vada singur un film.

Duminica: Recunoasteti-va calitatile unul altuia

De fiecare data cand se iveste o discutie in contradictoriu in cuplu, avem obiceiul sa scoatem in evidenta defectele celuilalt. De fiecare data cand un lucru nu se face asa cum ne-am dori, avem "grija" sa subliniem ce nu ne place la partener. Ce ar fi, insa, daca am face la fel si cu calitatile? Puteti incheia exercitiul de consolidare a relatiei cu o discutie in care sa va recunoasteti unul altuia calitatile, sa va amintiti ce v-a atras la celalalt, ce v-a facut sa va doriti ca aceasta relatie sa mearga.

Daca acest exercitiu va functiona, unele dintre obiceiurile testate in cursul saptamanii “de proba” ar putea fi pastrate si in viitor, pentru ca relatia voasta sa devine din ce in ce mai solida si mai intensa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare