Relatii

#divort #femei

Lucruri pe care o femeie care trece printr-un divort are nevoie sa le auda

Divortul este de multe ori o experienta dureroasa, chiar si cand survine in termeni amiabili. Indiferent care au fost cauzele care au dus la destramarea mariajului, fie ca vine ca o eliberare, fie ca este o suferinta greu de indurat, divortul nu este ceva ce „pica” bine si este nevoie de mult timp pentru a te obisnui cu noul statut, mai ales ca femei si mai ales cand esti si mama.

Iata cateva „lectii” pe care le putem invata din experienta altor femei trecute prin divorturi:

1. Viata devine mai usoara dupa divort

Da, pot fi momente cand te vei simti inspaimantata si lipsita de speranta. E posibil sa ai senzatia ca aceasta amaraciune va dura la nesfarsit. Dar nu este asa!

Contrar asteptarilor, exista lumina la capatul tunelului; o lumina care te umple de speranta, bucurie si gratitudine. In sfarsit poti fi tu insati si sa intelegi ce anume vrei de fapt de la viata.

Divortul este doar o noua pagina in viata ta si, odata intoarsa, vei deveni o cu totul alta persoana, pas cu pas. Te pierzi pentru a te regasi mai tarziu si a intelege ca mariajul tau era unul toxic. Afli ca a face curatenie poate dura si doar o ora sau poate chiar mai putin, pentru ca apoi sa ai timp si pentru placerile tale.

2. Intelegi ca si viata copiilor tai se imbunatateste

Cand esti mama si treci printr-un divort, cele mai mari griji ti le faci pentru copil sau copii. Te tot gandesti cum ii va afecta schimbarea si cum se vor obisnui cu noua viata. Daca ti-am spune ca toate aceste griji sunt inutile? Copiii se adapteaza mai repede la schimbari, iar divortul parintilor ii poate face mai puternici si mai maturi, chiar daca poate dura ceva. Vor fi mai curajosi si isi vor asuma responsabilitati mai usor.

3. Plansul nu este o dovada de slabiciune

A plange cand treci printr-un divort nu inseamna ca esti slaba sau ca esti in depresie. Uneori, lacrimile pot aduce eliberare, mai ales cand te ajuta sa dai frau liber sentimentelor si chiar acelor lucruri care simti ca iti apasa sufletul.

A plange este ceva normal. Trebuie sa te accepti si asta inseamna ca trebuie sa iti accepti si emotiile. Nici cand ai copii nu este indicat sa iti infranezi lacrimile. Pentru ei este important sa inteleaga ca nu esti un robot; in plus, va va ajuta sa stabiliti conexiuni la niveluri noi si veti trece mai usor impreuna prin toata aceasta incercare

4. Sentimentul de vinovatie poate fi cel mai greu de depasit

Pentru unele femei, cel mai greu este sa accepte ca viata nu va mai fi la fel si ca planurile pe care le aveau de a imbatrani impreuna nu se vor realiza. Noua ordine te poate face chiar mai fericita. Totusi sentimentul de vina este greu de uitat.

Sfatul este sa nu te mai invinovatesti, mai ales ca nu sta totul in puterea ta. Femeile sunt capabile de tot si pot suporta tot. Renunta la trecut!

5. Nu trebuie sa te multumesti cu imaginea relatiei perfecte

Stiti acele cupluri despre care toata lumea afla cu surprindere ca au divortat si despre care toata lumea credea ca aveau o viata perfecta? Ei bine, acei oameni erau doar o imagine, o fotografie, in spatele careia s-au ascuns, insa, multe frustrari, tristeti, neajunsuri. Altfel nu ar fi ajuns la despartire.

Unii au nevoie de mult timp si chiar de terapie pentru a realiza ca un mariaj, chiar si aparent perfect, nu este ceea ce isi doreau cu adevarat. Sunt multi cei care traiesc intr-un sablon, care se multumesc sa urmeze un plan: sa isi cumpere o casa, sa aiba servicii bine platite, sa faca unul sau mai multi copii; dar dincolo de toate aceste obiective, uita de ei si de tot ceea ce conteaza cu adevarat intr-o relatie si traiesc intr-o resemnare de-a dreptul toxica.

6. Nu ar trebui sa astepti vremuri mai bune

Asteptarea si speranta sunt lucruri marete, dar nu sunt suficiente. Nu iti irosi viata asteptand ca lucrurile sa ti se intample de la sine, ci fa-le sa se intample, pentru a nu trai apoi cu regrete.

7. Singuratatea nu e acelasi lucru cu insingurarea

A te bucura de propria companie este foarte important, chiar esential. Iar a fi singura nu este acelasi lucru cu a te simti singura.

Poate fi dificil sa te adaptezi la o viata noua dupa ce ai trait mult timp cu cineva, dar ultimul lucru este sa te agati de acea persoana tocmai din aceste motive. In loc sa pierzi timp cu frici inutile, foloseste-l pentru a te reinvata cu tine, pentru a invata sa te simti din nou confortabil in pielea ta si pentru a invata sa traiesti pe propriile picioare. Va fi o schimbare uriasa si pozitiva.

8. Vei obtine libertate

Majoritatea femeilor au spus ca viata lor s-a imbunatatit considerabil dupa divort.

S-au simtit libere pentru prima data dupa mult timp si, din punct de vedere emotional, au devenit mai stabile, autentice, libere, expresive si sanatoase. Mult mai fericite.

9. Poti sarbatori

Poti face ca femeile din Mauritius. Ele sarbatoresc divortul. Organizeaza petreceri si dineuri in cadrul carora urla de bucurie. Asa ca de ce sa nu iti aduni prietenele si sa iti ridici moralul?

FOTO: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii