Relatii

#impacare #divort #studiu #despartire

Iata de ce te intorci mereu la fostul dupa o despartire

S-a aflat motivul pentru care fiecare dintre noi am fost tentati sau chiar am reluat o relatie care se destramase. Oamenii de stiinta au gasit o explicatie si se pare ca refacerea cuplurilor separate nu este o idee deloc rea.

Aproape jumatate dintre cupluri se impaca dupa despartire, iar un studiu recent sugereaza faptul ca motivul il reprezinta faptul ca ambii parteneri nu au fost convinsi in totalitate ca e bine sa se desparta. Isi gasesc pur si simplu argumente pentru a se impaca. Un studiu realizat in urma cu cinci ani de Universitatea de Stat din Kansas releva faptul ca atat barbatii, cat si femeile au fost convinsi ca partenerul lor s-a schimbat dupa despartire sau ca de acum stiu sa comunice mai bine. Insa cercetari mai recente sugereaza faptul ca motivatia aceasta este destul de frivola si nu sta in picioare suficient de bine.

Intr-o serie de studii publicate recent in revista Social Psychological and Personality Science, cercetatorii de la Universitatea din Utah si de la Universitatea din Toronto au intrebat subiectii despre motivul pentru care si-ar putea dori sa isi pastreze relatia sau ar vrea sa se desparta de partener. Motivele cel mai des invocate pentru care tineau sa ramana langa sot / sotie au fost increderea ca partenerul se va schimba, investitia emotionala in relatie, obligatiile familiale si teama de incertitudinea care urma sa se produca. Majoritatea celor chestionati (66%) au spus ca doresc sa ramana in relatie din cauza intimitatii si a dependentei pe care au dezvoltat-o ​​cu partenerul lor de-a lungul timpului.

De cealalta pare, cei care si-ar dori sa se desparta de partener invoca o lipsa de incredere si incompatibilitate generala. Mai mult de o treime - 38% - spun ca au vrut sa se desparta la un moment dat din cauza ca au fost inselati. In ciuda sentimentelor negative, 49% dintre cei care au hotarat sa plece, aveau inca sentimente amestecate despre decizia luata. Cercetatorii subliniaza faptul ca aproximativ 50% dintre cuplurile separate s-au refacut dupa o anumita perioada.

Cercetatorii au remarcat faptul ca despartirea este adesea mai dificila pentru persoana care ia decizia, din cauza lipsei de siguranta care planeaza asupra acesteia. Aceasta ambivalenta explica de ce atat de multe cupluri aleg sa reia relatia dupa despartire.

"Atata timp cat nu exista probleme serioase cum ar fi un comportament abuziv in relatie si fiecare partener are grija de celalalt, o a doua sansa la o relatie reusita e cat se poate de plauzibila. Comunicarea este fundatmentala", spune dr. Noelle Nelson, psiholog. "Cei care intentioneaza sa se impace cu partenerul trebuie sa fie cinstiti cu sine insasi. Sa calculeze bine toate motivele pentru care ar face acest lucru. Sa nu se intoarca la celalalt doar pentru ca sunt singuri. Sa nu o faca doar pentru ca se simt plictisiti sau ca se tem ca nu vor mai gasi pe altcineva".

Cata vreme relatia nu a functionat din prima, e clar ca ceva trebuie sa se schimbe pentru ca lucrurile sa mearga bine la a doua incercare. In caz contrar, aceleasi conflicte care au provocat necazurile vor aparea din nou. Fiecare partener trebuie sa inteleaga si sa fie dispus sa repare acolo unde lucrurile au scartait incat s-a ajuns la ruptura.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului