Relatii

#efecte pandemie #relatii #pandemie

Efectul pandemiei asupra relatiilor moderne

Nu avem de ales: acest deceniu va fi definit, cu siguranta, de singurul lucru despre care mai vorbim, deja de mai bine de un an: coronavirus, pandemie si restrictii. Cand inceputul decadei 2020 va fi analizata de istorici din viitor, probabil nu vor vorbi despre inceputurile calatoriilor comerciale in spatiu, sau despre maturizarea realitatii virtuale. Vor vorbi despre Covid-19 si impactul dezastuos pe care l-a avut asupra intregii lumi. 

 

Apropierea duce la despartire (sau ce e prea mult strica)?

In acest moment, multe persoane petrec (inca) mult mai mult timp decat in mod normal alaturi de partener si de familie, intrucat joburile s-au mutat acasa, iar restrictiile, sub o forma sau alta, nu au incetat. Desigur, exista si reversul medaliei: unele cupluri au ramas despartite si este mult mai dificil sa se intalneasca. 

Indiferent de iubirea pe care o porti altei persoane, sa petreci 24 de ore din 24 alaturi de partener, cu siguranta isi va spune cuvantul asupra relatiei voastre. Se poate ca si viata intima sa aiba de suferit, ceea ce este absolut normal in aceste vremuri claustrofobe. Chiar exista prea multa intimitate, iar apropierea constanta si lipsa posibilitatii de a evada in activitatile si hobby-urile obisnuite poate da nastere la tot felul de resentimente.  

Acest lucru nu se aplica neaparat tuturor oamenilor si in orice circumstanta. Unele persoane raspund perioadelor de anxietate si pericol cu o nevoie de a ii proteja pe cei dragi, ceea ce in schimb creeaza mai multa apropiere, atat emotional, dar si fizic. Unele persoane au observat o imbunatatire a dorintei sexuale in aceasta perioada fara precedent. Aceasta dorinta pentru mai multa intimitate poate fi rezultatul mai multor factori care au legatura cu pandemia, inclusiv timpul in plus petrecut alaturi de partener, sau un nou tip de libertate generat de absenta activitatilor mondene - pranzuri cu colegii, orele in sir petrecute in trafic, sau intalnirile interminabile de la birou. In plus, si in mod foarte interesant, scrierile literare, dar si cele de specialitate documenteaza de-a lungul timpului o legatura intre realizarea efemeritatii vietii si dorinta de apropriere si intimitate.  

Cele doua fete ale aceleiasi monede

Aceste doua fete ale aceleiasi monede au fost explorate de cercetatori de la Institutul Kinsey pentru a analiza impactul pe care l-a avut izolarea si pandemia asupra vietii noastre intime, descoperind ca in timp ce majoritatea persoanelor nu au mai avut aceeasi deschidere si preocupare fata de relatiile sexuale cu partenerul, exista o mai mare varietate in viata sexuala, multe persoane luandu-si timp sa se bucure de propriul corp sau explorand inovatiile tehnologie din domeniul sexului. Studiile incipiente din timpul pandemiei descopereau ca industria jucariilor sexuale a cunoscut o crestere fara precedent. Acest lucru a fost observat pe intreg mapamondul si chiar si in Romania, unde au luat nastere din ce in ce mai multe magazine de profil, precum i-Vibe.ro

Pentru a intelege de ce unele persoane au fost mai deschise fata de relatiile intime, in timp ce alte persoane au refuzat aproape complet contactul intim cu partenerul, este important de stiut ca dorinta sexuala este guvernata de procese excitante si inhibitorii. Procesele excitante sunt acele lucruri care ne pun in “miscare” (i.e. o cina romantica, un film de dragoste), iar procesele inhibitorii sunt acelea care ne reduc libido-ul si dorinta de intimitate (i.e. surmenarea de la munca, un deadline presant). Gandeste-te la aceste procese ca la pedalele de acceleratie si frana. 

In timp ce pentru unele persoane pandemia a insemnat calcarea acceleratiei metaforice, altii au simtit nevoia sa calce frana, intrucat tot contextul restrictiv a fost perceput ca un inhibitor. Multi oameni au simtit niveluri fara precedent ale anxietatii - incertitudinea locului de munca, instabilitatea economica, riscurile pentru sanatate, toate si-au spus cuvantul asupra echilibrului mental. Toate aceste incertitudini ce genereaza sentimente de ingrijorare si chiar pania sunt factori profund inhibitori pentru dorinta de intimitate si ne impiedica sa ne relaxam si sa ne bucuram de partener. 

Alte pedale de frana sau acceleratie au legatura pur si simplu cu circumstantele noastre personale. De exemplu, cuplurile care obisnuiau sa locuiasca impreuna, insa sunt desparite de circumstante, au o dorinta si deschidere mai mari fata de intimitate. Asa cum dicteaza natura umana, cuplurile care sunt in imposibilitatea de a se bucura de momente intime impreuna si le doresc cel mai mult. In schimb, cuplurile care locuiesc impreuna, raporteaza un nivel mai scazut al dorintei pentru intimitate. 

Validarea propriilor sentimente

Studiul realizat de Nicola Döring la inceputul pandemiei arata, printre altele ca a existat o crestere a consumului de tehnologie atunci cand vine vorba de intimitate in cuplu. Produsele precum cele disponibile in magazine intime precum ollo.ro, au luat amploare in viata intima a femeilor singure, dar si a cuplurilor consolidate. 

Studiile realizate in perioada pandemiei (Döring & Walter, 2020; Ait Addi et al., 2020; Dvorak, 2020) reliefeaza perceptiile antagonice pe care persoane diferite le-au avut asupra situatiei de criza generata de virusul SARS COV-2. In timp ce o parte din populatie raporteaza o crestere a nivelului de intimitate, o alta parte ne arata ca situatia actuala a avut un efect negativ asupra sanatii noaste mentale si asupra disponibilitatii de a fi intimi cu partenerul. De oricare parte a acestei monede te gasesti, este perfect normal ceea ce simti, iar modul in care internalizezi evenimentele externe cu care te confrunti are un cuvant de spus in deschiderea pe care o ai fata de relatiile intime cu partenerul. 

Daca iti doresti sa citesti mai multe informatii despre modul in care pandemia ne-a afectat viata sexuala si modul in care a transformat relatiile moderne, mai jos vei gasi cateva surse care iti vor oferi raspunsuri detalitate. 

Sursa foto: [Grafica Ilustrata de Chelsea Charles]

Advertorial

Referinte: 

  1. Lehmiller, J.L., Garcia, J.R., Gesselman, A.N., & Mark, K.P. (2020). Less sex, but more sexual diversity: Changes in sexual behavior during the COVID-19 coronavirus pandemic. [https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/01490400.2020.1774016]
  2. Döring N. How Is the COVID-19 Pandemic Affecting Our Sexualities? An Overview of the Current Media Narratives and Research Hypotheses. Arch Sex Behav. 2020;49(8):2765-2778. doi:10.1007/s10508-020-01790-z [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7405790/]
  3. Ait Addi R, Benksim A, Cherkaoui M. Sexuality and fertility in the time of COVID-19. Journal of Clinical and Experimental Investigations. 2020;11(4):em00741. doi: 10.5799/jcei/8211.
  4. Dvorak, P. (2020). Will coronavirus intimacy lead to a baby boom? Or a divorce tsunami? The Washington Post. Retrieved May 30, 2020 from https://www.washingtonpost.com/local/will-coronavirus-intimacy-lead-to-a-baby-boom-or-adivorce-tsunami/2020/03/23/9583aeda-6cfa-11ea-a3ec-70d7479d83f0_story.html.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii