Relatii

#copii divort #relatie #divort

Cum ii spui copilului ca urmeaza sa divortezi

Divortul reprezinta un subiect extrem de sensibil, mai ales cand la mijloc sunt si copii. E dificil sa le explici asa intr-un fel incat sa inteleaga din prima ce se intampla. Cu toate acestea, e un pas care trebuie facut, iar parintii trebuie sa fie cat mai delicati cu putinta pentru a nu rani sentimentele celor mici.

Iata cateva sfaturi oferite de profesionisti care te vor ajuta sa discuti cu copiii despre separarea parintilor:

Fa-ti un plan

Cea mai frecventa greseala pe care o fac parintii este sa le spuna copiilor mult prea repede dupa ce au luat decizia de a divorta. "Copiii nu trebuie sa fie implicati in conflict si in luarea deciziilor", este de parere psihoterapeutul Jenn Mann. Acesta a mai declarat pentru Rider’s Digest ca parintii ar trebui sa le spuna copiilor ca divorteaza abia dupa ce exista o data precisa pentru pronuntarea separarii, iar parintele care paraseste domiciliul si-a gasit deja o alta casa in care sa locuiasca. Copiilor trebuie sa li se prezinte un plan concret, clar. Iar daca aveti mai multi copii, e bine sa le spuneti tuturor odata, iar apoi sa discutati cu fiecare in parte. Nu e bine ca unui copil sa i se ceara sa tina un secret fata de fratii sai.

Urmareste atent reactia copiilor

Dupa ce i-ati dat copilului vestea, fiti atenti la ceea ce spune si urmariti-i comportamentul. Comportamentul copiilor poate spune mai multe decat o fac cuvintele. Desi majoritatea copiilor se adapteaza la schimbarile aduse prin divort, un psiholog poate ajuta copiii sa depasasca mai usor aceasta tranzitie. "Daca observati ca cel mic are accese de plans, depresie, anxietate, performantele scolare ii scad, la fel si interesul pentru activitatile obisnuite, are izbucniri emotionale, este bine sa se apeleze la un specialist pentru a atenua durerea, a procesa sentimentele si gandurile, a deschide comunicarea si a ajuta la prevenirea problemelor viitoare", a declarat dr. Frank J. Sileo, din New Jersey.

Discuta cu invatatoarea/diriginta

E bine sa informezi educatorii copilului asupra divortului, intrucat ei ar putea observa orice schimbare comportamentala sau a performantelor scolare ale copilului. In momentul in care stiu despre ce este vorba, cadrele didactice pot pune schimbarea intr-un context si pot raspunde in consecinta.

Da-le asigurari copiilor ca nu sunt vinovati

Potrivit dr. Sileo, este tipic pentru copii sa caute motive pentru care parintii lor se divorteaza. Astfel, ei incep sa se gandeasca daca nu cumva este vina lor ca s-a ajuns aici. Se gandesc ca poate nu s-au purtat frumos, poate ca daca nu s-ar fi certat cu fratele/sora nu s-ar fi ajuns aici. "Parintii trebuie sa ii asigure, in mod repetat, pe copii ca divortul nu este vina lor", spune profesorul. Conversatiile frecvente le ofera copiilor posibilitatea de a-si impartasi sentimentele si de a pune intrebari. Mai mult, le arata ca gandurile si sentimentele lor conteaza pentru parinti.

Alege-ti cuvintele cu intelepciune

Daca divortezi ca urmare a unei aventuri extraconjugale e bine sa nu le dai copiilor detalii despre asta. Cel putin in prima faza. Riscul este ca acestia sa se infurie si sa te invinovateasca. Ei nu realizeaza complexitatea problemei si, mai mult decat atat, situatia in sine se poate transforma intr-un "model" pentru ei la varsta maturitatii. De aceea, cel mai bine este sa ii protejezi in fata acestui adevar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare