Relatii

#camin de batrani #ingrijire batrani #batrani

Ce poti sa faci atunci cand parintii sau bunicii tai nu se mai pot descurca singuri?

Ritmul trepidant al vietii face sa avem din ce in ce mai putin timp pentru orice. Iar atunci cand tinerii se plang ca nu mai au timp nici pentru ei, cum ar putea sa le pretinda cineva sa aiba grija de parintii sau bunicii lor care, eventual, nu se mai pot ingriji singuri? Cuvantul magic in aceasta situatie este „iubirea”. Atunci cand iti iubesti parintele, sau bunicul, varsta acestuia devine si problema ta, la fel si starea lui de bine. Atunci cand iubesti pe cineva care ti-a fost alaturi pe parcursul vietii este normal sa vrei sa-i fie bine, sa fie sanatos cat mai mult timp si sa fie bine ingrijit.

Atunci cand un senior nu se mai poate descurca pe cont propriu, in cele mai multe cazuri nu va solicita ajutor, prin urmare este destul de greu pentru cei din preajma lui, mai tineri, sa realizeze nevoile persoanei mai in varsta. Nu intotdeauna trebuie sa te bazezi pe faptul ca seniorii isi vor comunica nevoile. Exista insa semne care te pot duce cu gandul la faptul ca lucrurile cotidiene au devenit pentru ei dificile.

5 semne ca parintii sau bunicii tai nu se mai pot descurca singuri

  • Memoria le joaca feste: de exemplu, nu mai stiu ce medicamente trebuie sa ia si cand, sau in ce doza. Este cel mai important si periculos semn, pentru ca incapacitatea de a-si lua corect medicatia le poate inrautati starea de sanatate.
  • Nu mai pot sa conduca masina: declinul fizic sau mental ii poate face pe cei apropiati sa nu mai faca lucrurile pe care le faceau de obicei, de pilda sa conduca propria masina. Daca parintele sau bunicul nu mai ajunge la medic sau rateaza reuniunile de familie desi putea ajunge cu masina, acesta este un semn ca seniorul are nevoie de o ingrijire suplimentara.
  • Nu mai pot avea grija de obligatiile financiare: daca ai sa gasesti vrafuri de facturi, corespondenta nesortata, sau taxe neplatite atunci este evident ca ar trebui sa preiei aceasta sarcina tu. De asemenea, ar fi timpul ca un medic sa evalueze starea cognitiva a seniorului si medicatia acestuia pentru a vedea daca exista motive de ingrijorare cu privire la sanatatea sa si care ar putea interfera cu unele abilitati, inclusiv cu aceea de a avea grija de propriile finante.
  • Casa in care locuieste devine tot mai neingrijita: durerile de tot felul, greutatea de a se mișca, oboseala, insomnia, depresia ii pot face pe seniori sa nu mai dea atata importanta felului in care arata casa. Oricum nu mai vine nimeni la ei, de ce ar face atat de mult efort fizic in conditiile in care a devenit greu sa spele si o farfurie? Daca vasele incep sa se adune nespalate, daca frigiderul e plin cu alimente expirate, daca hainele nu sunt spalate iar totul in jur e vraiste, atunci acesta poate fi un semn ca seniorul tau are nevoie de ajutor profesionist.
  • Nu mai face baie sau dus la fel de des cum facea: motivele pot fi multiple, fie incapacitatea fizică, fie depresia/anxietatea, fie pierderea de memorie. Neglijarea igienei personale poate fi un semn ca seniorul are nevoie de cineva sa-i aminteasca ce ii placea sa faca. Desigur, este posibil sa aiba nevoie si de ajutor.

Cum ii poti ajuta pe seniori

Ii poti ajuta facand gesturi sau lucruri care sa-i amuze sau le pot usura viata. Iata cateva idei:

  • Ai grija sa le dai chiar tu medicatia de care au nevoie, la timp.
  • Petrece timp de calitate cu ei, asta sigur ii va face fericiti.
  • Intreaba-i de ce anume au nevoie. Sau adu-le ceva ce crezi tu ca le poate fi de folos. Se vor bucura.
  • Desi la plimbare cu ei. Nu numai ca plimbarea le face bine, dar se vor bucura sa fie in compania ta.
  • Faceti lucruri impreuna: ajuta-l sa gradinareasca, faceti o prajitura, joaca impreuna carti, vedeti un film.
  • Gaseste-le tu insuti ochelarii care mereu sunt rataciti prin casa.
  • Ajuta-i/invata-i sa manuiasca telefonul mobil sau televizorul.
  • Da-le o mana de ajutor cand urca scarile.
  • Ajuta-i cand se duc la piata, este putin probabil sa poata aduce toate bagajele.
  • Cere-le sfatul cu privire la viata ta. Vor fi incantati sa te sfatuiasca de bine.
  • Pune-i la curent cu noutatile (politice, sociale, culturale).
  • Fa-le surprize de ziua lor de nastere, chiar daca este vorba de un tort de ciocolata, o carte sau o floare. Faptul ca te gandesti la ei este cel mai frumos dar.

Seniorii au nevoie de dragostea si de timpul nostru. Le poti darui din amandoua, chiar atunci cand locuiti la distanta, fie petrecand din cand in cand timp impreuna, fie telefonandu-le pentru a vedea cum se simt si daca le este bine.

Ingrijirea seniorilor poate fi dificila si uneori este nevoie sa fie facuta de catre specialisti, mai ales daca nu ai timp sa te ocupi de ei, sau daca locuiesti departe. Caminul de batrani poate fi o solutie in astfel de cazuri. Seniorii au ingrijirea medicala de care au nevoie, se afla sub supraveghere, au parte de conditii decente de trai si nu pierd nimic din decenta pe care au avut-o in perioada vietii active. Iar tu te poti concentra pe partea emotionala, oferindu-le dregostea si pretuirea de care au nevoie si pe care o merita.

Sursa foto: pexels.com/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare