Relatii

#motive infidelitate #relatie #infidelitate #inselat

Atentie! Iata ce il face sa te insele

Infidelitatea ne determina mereu sa cautam vinovati. De obicei, punem toata responsabilitatea pe spatele celui care a inselat, uitand ca fiecare dintre noi poate avea o parte din vina.

Bright Side a adunat punctele de vedere ale psihologilor si rezultatele studiilor stiintifice care vorbesc despre circumstantele ce sporesc riscul de infidelitate.

Absenta intimitatii emotionale

Incapacitatea de a avea conversatii intime, apropiate cu un partener si lipsa de sprijin din partea acestuia imping atat femeile, cat si barbatii sa triseze. Exista un stereotip potrivit caruia motivul principal al infidelitatii unui barbat este sexul. Insa in cartea sa The Truth about Cheating /Adevarul despre infidelitate, consilierul matrimonial Gary Neuman sustine ca 47% dintre pacientii sai de sex masculin care au inselat vorbeau despre absenta intimitatii emotionale.

Influenta trecutului si a societatii

Daca o persoana a experimentat deja infidelitatea intr-o relatie anterioara, exista o mare probabilitate sa actioneze la fel si cu noul partener. Interesant este faptul ca si oamenii din jur influenteaza tendinta spre infidelitate. Intr-un sondaj realizat recent, peste 75% dintre barbatii care au recunoscut faptul ca si-au inselat partenerele au afirmat ca si prietenii lor isi inseala sotiile.

Relatia intima plictisitoare

Lipsa trairilor intense in relatia intima reprezinta motivul pentru care 70% dintre barbati si 49% dintre femei decid sa isi insele partenerul de cuplu. De remarcat faptul ca toti cei care au raspuns sondajului au spus ca relatiile lor au fost fericite in general: fara certuri sau alte dezamagiri.

Criza varstei de mijloc

Cu totii avem un moment in viata cand ajungem sa tragem linie si sa privim spre viitor prin prisma trecutului. Unii ajung la concluzia ca totul este bine, altii in schimb incep sa se confrunte cu asa-numita criza a varstei de mijloc, cand pot deveni vulnerabili la ispite. Studiile arata ca aceasta cruza apare, de regula, fie in jurul varstei de 39 de ani, fie la 49 de ani. Evident, asta nu inseamna ca orice barbat sau orice femeie aflati in preajma acestei varste vor insela. Varsta este doar un factor care insoteste alte situatii menite sa determine o persoana sa insele.

Interesul excesiv pentru retelele sociale

In cuplurile in care unul dintre parteneri consacra prea mult timp Facebook, Instagram, Twitter sau oricaror altor retele sociale, riscul infidelitatii creste. Deoarece dependentii de retele sociale fie se aseaza in pat mai tarziu, fie se trezesc mai devreme, neglijandu-si partenerii, pe care ii fac sa se simta dintr-odata mai singuri.

Relatiile virtuale pot provoca dispute, iar comunicarea virtuala poate deveni rapid reala. Ambii factori creeaza un mediu favorabil pentru adulter.

Lipsa oxitocinei

Oxitocina, numita si hormonul dragostei intrucat este eliberata in special atunci cand imbratisam pe cineva sau in timpul unui sarut, joaca un rol important in crearea si mentinerea increderii intr-o relatie. Oamenii de stiinta cred ca lipsa acestui hormon poate deveni un factor declansator al infidelitatii.

Sursa foto: Daniel Del Orfano/Facebook

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare