Prieteni

#prieteni #relatii de prietenie #prietenii suportive

Prieteniile suportive, o viata mai sanatoasa

Prieteniile suportive sunt ingredientul secret al unei vieti mai sanatoase. Oamenii sunt fiinte sociale care supravietuiesc si isi cresc calitatea vietii prin sprijin si colaborare cu cei din jur. Relatiile de prietenie bazate pe intelegere reciproca ajuta la reducerea nivelului de stres si contribuie la bunastarea generala a organismului.

Ca orice lucru benefic si persistent pe termen lung, prieteniile suportive presupun un efort mutual din partea celor care le impartasesc. Asa cum intr-o legatura intima ambii parteneri fac compromisuri pentru menajarea relatiei de cuplu, o amicitie apropiata are nevoie de respect si de echitate pentru a produce efecte pozitive.


De ce ai nevoie de o prietenie suportiva?


Atunci cand cineva isi descrie cel mai bun prieten, termenul de "sprijin" este adesea dominant in caracterizare. In esenta, o prietenie suportiva este de dorit pentru ca ajuta la reechilibrarea emotionala si psihologica in momente de cumpana, poate fi resursa salvatoare intr-o situatie de criza si constituie o sursa permanenta de energii pozitive pentru un trai mai optimist.

Pentru a distinge o prietenie suportiva de una distructiva, este important sa te intrebi daca ea iti ofera trairi pozitive sau, dimpotriva, te influenteaza negativ. Intrebarile care te pot ajuta sa te feresti de cercuri sociale mai putin sanatoase pot fi:
 

  • Conversatiile curg firesc sau simti ca trebuie sa te fortezi pentru a le avea?
  • Primesti intelegere, acceptare si sprijin?
  • In compania prietenului/prietenei, te simti mai bine in pielea ta sau dimpotriva?
  • Intalnirile si discutiile de energizeaza sau te obosesc/deprima?
  • Simti ca te poti exprima liber, fara cenzura si retineri?



Cuantumul raspunsurilor pozitive in raport cu cele negative sunt un indiciu mai mult decat relevant pentru relatiile tale de prietenie suportiva sau distructiva. In cazul in care balanta inclina catre extrema neagra, este important sa excluzi din viata ta persoanele cu titulatura nemeritata de "prieten" si sa incerci sa cunosti oameni noi. In cele din urma, vei gasi o compatibilitate benefica alaturi de cineva care iti seamana.


Intretinerea prieteniei suportive


Odata ce ai gasit amicitia ideala si cu adevarat benefica pentru tine, este important sa contribui si tu la rezistenta ei in timp. Exista cateva calitati pe care le astepti cu siguranta de la amicul tau de suflet, dar care trebuie sa fie bifate si de tine!


Ascultarea


Prietenia suportiva inseamna in primul rand rabdare pentru a asculta problemele si punctele de vedere ale celui de langa tine. Acest lucru nu inseamna ca, la orice pas, trebuie sa ii furnizezi solutii si sfaturi despre cum ar trebui sa isi traiasca viata, ci pur si simplu sa ii oferi atentia si intelegerea ta, fara sa-l judeci.


Incurajarea


Incurajarile si motivatiile sunt lucrurile care te ajuta pe tine sa duci o viata mai sanatoasa. Acelasi lucru este valabil si prietenul/prietena ta, care va reusi sa evolueze alaturi de tine doar daca reusesti sa ii scoti in evidenta calitatile. Abtine-te din a critica in mod exagerat sau din a manifesta un entuziasm fals. Puncteaza-i atuurile si mentine-ti naturaletea, cu toata sinceritatea de care poti sa dai dovada.


Accesibilitatea


Fii mereu acolo atunci cand amicul tau special are nevoie de tine, chiar daca te afli la distanta. Inseamna mult.


Loialitatea


Discretia, respectul si puterea de sacrifiu sunt alte atribute de baza ale unei prietenii suportive. Fara ele, toate efectele benefice ale relatiei se transforma in surse de conflict.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare