Prieteni

#despartire #prietenie #relatie #toxicitate #lasitate

Despartirea de un prieten toxic: sfaturi pentru a iesi dintr-o relatie amicala nociva

De-a lungul vietii, este aproape imposibil sa nu te alegi cu un prieten toxic, care nu iti poate oferi altceva decat o relatie nociva si distructiva. Oamenii sunt creati de natura sa traiasca in grupuri sociale, insa acest lucru nu inseamna ca absolut toti cei din jurul tau sunt compatibili cu tine sau bine intentionati. Cand relatia cu un prieten iti face mai mult rau decat bine, despartirea de el devine cea mai buna solutie.

Cu siguranta intuiesti si tu portretul unui prieten adevarat, cel care te sustine in orice demers, iti ofera ajutorul la nevoie, iti menajeaza sentimentele si te ajuta sa fii un om mai bun. Pe de alta parte, este posibil sa te fi imprietenit si cu o persoana "toxica", alaturi de care traiesti o relatie amicala nociva. Iar pentru ca viata este prea scurta sa faci compromisuri, ai tot dreptul sa soliciti despartirea de acei prieteni pe care sa ii lasi in viata ta, desi stii ca gresesti tolerandu-i.

Recunoaste prietenul toxic

Inainte sa o excluzi din cercul tau de prieteni, asigura-te ca persoana in cauza este cu adevarat toxica. Orice comportament al sau care te face sa te simti inconfortabil, nefericit sau extenuat ar trebui sa iti ridice un semn de intrebare. Vezi daca:
 

  • complimentele sale au un sens ascuns care te jigneste/"inteapa" in vreun fel
  • te invinuieste pentru lucrurile pe care refuzi sa le faci la cererea sa
  • faptele sale iti dau de inteles ca se afla intr-o competitie cu tine
  • este disponibil/a doar cand are nevoie de tine
  • isi pierde repede interesul cand ii impartasesti ceva despre tine
  • este o influenta negativa (ca stil de viata, vicii etc)


Raspunsul afirmativ la cel putin 3 aspecte de mai sus confirma faptul ca ai un prieten toxic.

Desparte-te de prietenul toxic

Cheama-l la o intalnire fata in fata, spune-i ca nu sunteti compatibili si ca prezenta lui in viata ta nu iti face bine, ca un adult respectabil. Nu fi las respingandu-i apelurile si facandu-te nevazut, intrucat te poti izbi de amicul tau in cele mai nepotrivite momente si iti faci singur un defavor imaginii. Sustine-ti punctele de vedere si comunica-i cu demnitate ca nici prietenie cu sila...nu se poate!

Detaseaza-te de prietenul toxic

Daca incearca sa te intalneasca dupa discutia de despartire, invoca diverse motive care te impiedica sa va vedeti, pana renunta la insistente. Nu ceda, altfel va intelege ca te poti razgandi.

In final, poti sterge telefonul sau din agenda, cu multumirea ca meriti sa ai standarde ridicate in alegerea prietenilor si stii sa le revendici!
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare