Prieteni

#gazda #musafir #cazare #vacanta #turist #vizita

Cum sa te porti atunci cand dormi in casa prietenilor sau a rudelor II

Ti-ai ales destinatia de vacanta si ai gasit locul perfect unde ai putea innopta: casa prietenilor sau a rudelor. Scapi de cheltuielile de cazare, insa nu trebuie sa deranjezi linistea celorlalti. Cu atentie si respect, ai toate sansele sa fii un musafir ideal.

Pasul 11. Ocupa-te personal de rufele tale murdare

Dupa cateva zile vei simti probabil nevoia sa iti speli anumite articole de imbracaminte. Intreaba-ti gazdele daca le deranjeaza sa faci acest lucru si, mai ales, cere instructiune de folosire a masinii de spalat sau a detergentilor. Nu lasa impresia ca vrei ca gazdele tale sa se ocupe de aceste lucruri.

Pasul 12. Invata sa te descurci singur

Gazdele tale ti-au oferit casa lor, dar nu neaparat si timpul. Daca tu te afli in vacanta, ceilalti trebuie sa isi continue ritmul normal al vietii.

Daca doresti ca acestia sa te insoteasca intr-una dintre excursiile de explorare a locurilor, intreaba-i cand ar avea timp sa te insoteasca. Nu te baza foarte mult pe timpul liber dupa serviciu. Gazdele tale probabil ca vor fi obosite sau vor dori sa se pregateasca pentru a doua zi.

Nu te folosi de gazde pentru a ajunge in anumite zone turistice sau obiective pe care doresti sa le vizitezi. Invata care sunt traseele transportului public sau foloseste serviciile unui taximetrist .

Pasul 13. Comunica gazdelor programul tau

Informeaza-ti gazdele care sunt orele tale de plecare si de sosire. Nu este vorba de faptul ca trebuie sa dai socoteala pentru ceea ce faci, dar rudele sau prietenii tai s-ar putea ingrijora daca intentionezi sa ajungi acasa la ore destul de tarzii.

Daca planuiti sa luati masa impreuna, incearca sa ajungi cu cel putin o jumatate de ora inainte de ora stabilita, pentru a putea ajuta daca va fi nevoie. Daca ajungi tarziu, pastreaza linistea si incearca sa nu ii deranjezi pe ceilalti.

Pasul 14. Invata cum se folosesc aparatele electrocasnice

Nu vrei sa te faci responsabil de pagube aduse aparatelor electrocasnice care nu iti apartin, Intreaba gazdele cum se folosesc, chiar daca este vorba de un banal filtru de cafea. Eviti astfel sa platesti daune, in cazul in care ai strica ceva, si sa nu iti dezamagesti gazdele.

Pasul 15. Nu folosi prea mult telefonul sau calculatorul gazdei

Doresti sa folosesti telefonul fix? Intreaba-ti gazda daca iti permite acest lucru. Ideal ar fi sa ai telefonul tau mobil, pentru a nu deranja. Daca totusi alegi sa folosesti telefonul din casa, atunci incearca sa nu te intinzi prea mult la discutii.

Acest lucru este valabil si cu utilizarea internetului. Avand in vedere ca nu te alfi in casa ta, incearca sa iti rezolvi problemele destul de repede, pentru a nu incomoda.. Ofera-te sa platesti pentru costuri.

Pasul 16. Lasa un cadou de ramas bun

Inainte sa pleci, surprinde-ti in mod placut gazdele. Un buchet de flori cu un biletel de multumire , poate fi un semn de apreciere si recunostinta. Achizitioneaza o sticla de vin sau invita-ti gazdele sa luati masa in oras, in ultima ta seara la acestia. Mai mult, incearca sa observi care sunt preferintele gazdelor tale sau achizitioneaza-le ceva de care au intr-adevar nevoie.

Pasul 17. Lasa curat in urma ta

Usureaza-le munca gazdelor tale; strange-ti cearsafurile si prosoapele pe care le-ai folosit si du-le in cosul pentru rufe murdare. Uita-te bine prin camera si baie inainte sa pleci pentru a gasi eventuale obiecte personale ramase prin colturi ascunse. Lasa camera in ordine, asa cum ai gasit-o.

Pasul 18. Pleaca in liniste

Daca trebuie sa prinzi trenul sau avionul dis-de-dimineata, ia-ti ramas bun de la gazde si pregateste-ti cele necesare drumului in seara dinaintea plecarii. Daca va trebui sa eliberezi camera in timpul zilei, iar nimeni nu este acasa, nu uita sa stabilesti cu gazdele tale o metoda prin care sa va intalniti si sa returnezi cheia de la casa.

Pasul 19. Trimite de acasa un biletel de multumire

Chiar daca vacanta ta s-a incheiat, ar fi dragut sa iti arati recunostinta pentru amabilitatea gazdelor tale. Trimite-le acestora o felicitare sau un mail si exprima-ti multumirile. In felul acesta, poti lasa o usa deschisa si pentru o noua vizita.

Citeste si:

Cum sa te porti atunci cand dormi in casa prietenilor sau a rudelor I

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului