Prieteni

#transport #autobuz #tramvai #metrou #calatorie #conversatie

Cum sa initiezi o conversatie cu o persoana necunoscuta

Ai observat cum unele persoane reusesc sa lege o transport in comun sa treaca mai usor si mai placut. Cum resusesc? Iata cativa pasi.
Pasul 1. Intelege contextul in care te afli

Fiecare calator incearca sa se deplaseze cat mai repede de la o destinatie la alta. De obicei, lumea nu se urca in autobuz cu gandul de a purta o conversatie cu cineva, de aici si reticenta pe care o au majoritatea persoanelor pentru a initia o conversatie in aceste conditii.

Sunt insa si oameni carora le face placere sa stea cu cineva de vorba, la nivelul formal, pana ajung la destinatie. Incearca sa nu fii agresiv atunci cand vrei sa abordezi pe cineva, iar pentru ca timpul petrecut in mijloacele de transport in comun este relativ scurt, fii hotarat si nu ezita in momentul in care initiezi o conversatie.

Pasul 2. Arata-te disponibil pentru o conversatie

Daca vei sta cu castile de la ipod in urechi, iti vei crea din start o imagine de persoana inabordabila. Ar fi indicat sa ai cu tine un ziar, o carte, un rebus, pentru ca cei din jur au tendinta sa traga cu ochiul la ceea ce faci. De exemplu, daca citesti ziarul de dimineata iar cel de langa tine se uita pe pagina respectiva, poti initia imediat o conversatie. Pur si simplu fii amabil, deschide larg ziarul pentru a urmari impreuna iar comentariile vor veni pe parcurs.

Pasul 3. Stabileste un contact vizual

Cred ca ti s-a intamplat frecvent sa iti intalnesti privirea cu a altor persoane din mijloacele de transport in comun. Nu te uita in jos si nici nu iti muta privirea speriat. Stabileste contact vizual pentru cateva secunde, iar apoi revin-o cu privirea asupra acestei persoane dupa alte cateva secunde. Nu deveni insistent, pentru ca ai toate sansele sa sperii lumea din jur. Zambeste, iar persoana cu care doresti sa initiezi o conversatie isi va da seama de intentiile tale.

Pasul 4. Adreseaza o intrebare

Daca ai stabilit contact vizual, urmatorul pas este deschiderea conversatiei. Adreseaza o intrebare persoanei de care esti interesat. Nu ii da oportunitatea sa raspunda doar cu da sau nu, ci formuleaza o intrebare care sa necesite un raspuns mai elaborat. De exemplu, poti cere indicatii pentru a ajunge intr-un anumit loc.

Pasul 5. Continua conversatia

De la directiile pe care le-ai obtinut pana la o conversatie nu mai este decat un pas. Poti continua prin a spune de ce trebuie sa ajungi in locul pe care il cauti, vreo peripetie prin care ai trecut cu alti calatori care te-au indus in eroare, in general, lucruri marunte. Daca persoana respectiva are chef de vorba, vei observa acest lucru imediat.

Pasul 6. Foloseste un limbaj al corpului adecvat

Daca vei sta cu bratele incrucisate in timp ce discuti cu cineva, sunt sanse mari sa transmiti o stare negativa. Nu te uita in mod constant la ceas sau la mobil, pentru ca vei da impresia ca te grabesti si, deci, nu ai timp de vorba. Incearca sa pari relaxat, amabil si deschis pentru a purta o conversatie cu un necunoscut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului