Prieteni

#prieten #sinceritate #incredere

Cum recunosti un prieten adevarat

Cand afli ca un prieten ti-a inselat incredea, dezamagirea e crunta. Ca sa previi situatiile neplacute, in care prietenii incearca sa te manipuleze sau sa se foloseasca de tine, trebuie sa stii cum sa recunosti un prieten adevarat.

Prietenii adevarati nu se gasesc pe toate drumurile dar, uneori, oameni pe care nu i-am investit cu foarte multa incredere ne dovedesc ca ne putem baza pe ei la greu.

De la respectarea cuvantului dat, pana la sustinerea morala si financiara, un prieten adevarat trebuie sa atinga mai multe cerinte.

Daca vrei sa-ti dai seama cine iti este un prieten adevarat, afla care sunt cele cinci criterii de departajare. Un prieten bun va indeplini cel putin trei dintre ele, iar un prieten adevarat va respecta toate cele cinci cerinte.

1. Sacrificiul de sine

Pentru a intra in categoria "prieteni adevarati", un apropiat trebuie sa fie dispus sa te ajute chiar si atunci cand conjunctura nu ii este favorabila.

Un prieten adevarat este dispus sa riste consecinte personale neplacute pentru a fi alaturi de tine.

Tine insa cont de faptul ca nu poti cere unui prieten mai mult decat ai fi tu dispus sa-i oferi. Atunci cand se afla intr-o situatie in care ajutorul acordat tie i-ar rani propria familie, gandeste-te de doua ori inainte sa-i ceri un asemenea sacrificiu care nu il afecteaza doar pe el. In functie de natura situatiei, dragostea sau relatiile de familie pot cantari mai greu decat prietenia si nu trebuie sa-i ceri un sacrificiu pe care tu nu l-ai face.

2. Timpul petrecut impreuna

Momentele petrecute impreuna sunt importante pentru a-ti da seama daca ai alaturi un prieten adevarat sau nu.

Modul in care petreceri timpul impreuna este cel mai important. Alegeti activitati care va fac amandurora la fel de multa placere? Daca unul dintre voi face mici concesii pentru celalalt (ex: merge alaturi de tine la un film pe care nu vrea sa-l vada sau l-a vazut deja) situatia este reciproca sau aveti o prietenie in " sens unic "?

Un alt indiciu ca nu ai langa tine un prieten adevarat este daca invitatiile si telefoanele din partea prietenului sosesc doar in momentele in care are nevoie sa-l ajuti cu ceva.

3. Sinceritatea si integritatea

Comunicarea intr-o prietenie adevarata trebuie sa fie cat mai sincera. Un prieten adevarat iti va spune lucruri cu care ai putea sa-l ranesti mai tarziu si iti va spune si lucruri pe care nu vrei sa le auzi, dar care te ajuta in cele din urma.

Chiar daca afli uneori ca prietenul tau te-a mintit sau nu a fost complet sincer cu tine, analizeaza bine contextul fiecarei situatii . De exemplu, daca incerci fara rezultate sa slabesti si iti intrebi prietenul pentru a zecea oara "Se vede ca am slabit?", nu ii poti reprosa daca iti da un raspuns afirmativ, pentru ca motivatia de a te minti poate fi pur si simplu incercarea de a-ti oferi suport moral pentru a te ajuta sa continui in ceea ce ti-ai propus.

In cazul in care contramandeaza o intalnire cu tine pentru un motiv important si afli ca te-a mintit pentru a se distra fara tine, probabil ca nu este un prieten adevarat.

4. Interesul fata de problemele si parerile tale

Un prieten adevarat vrea sa-ti ceara parerea despre problemele tale personale dar vrea si sa stie cum te descurci tu cu problemele tale.

Daca vorbeste constant doar despre propria persoana si atunci cand incerci sa-i impartasesti din viata ta isi pierde interesul rapid si schimba subiectul, nu aveti o prietenie cu adevarat solida, bazata pe reciprocitate.

5. Integritatea

Cel mai important criteriu, integritatea, tine de modul in care isi respecta cuvantul dat fata de tine si in modul in care iti arata ca se poarta cu altii.

Faptul ca iti indeplineste rugamintile chiar atunci cand nu este de acord cu ele sau nu le intelege este un semn important ca iti este un prieten adevarat.

Daca nu vrea sa iti impartaseasca un secret al unui alt prieten, da dovada de integritate si iti va proteja si tie secretele la fel de bine.

In schimb, daca isi barfeste toti apropiatii in fata ta, probabil ca face si acelasi lucru cu ei discutand lucruri pe care tu ai vrea sa le pastrezi personale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare