Nunta

#nunta #traditii #obiceiuri #mireasa #verighete

Traditiile de nunta I

Cand vorbim de nunta, ne gandim inevitabil si la traditii. Nunta in sine reprezinta un cumul de obiceiuri, dogme religioase si credinte populare, un cod prin care ne recunoastem si ne respectam originile. Ritmul vietii urbane este cu mult diferit fata de linistea din trecut a vietii de la tara, si traditiile s-au mai pierdut. Daca vrei sa pastrezi la nunta ta ceva din obiceiurile din trecut, noi iti prezentam un rezumat al celor mai importante si populare traditii de nunta .

 

PETITUL

Traditia spune ca mirele, inainte de a-i cere mana miresei, se duce la casa parintilor fetei, pentru a le cere consimtamantul in vederea casatorie. Abia apoi se poate stabili o data a nuntii, daca acestia au fost de acord.  

Viitorul ginere sta de vorba cu tatal fetei pentru a discuta diferitele aspecte ale vietii de familie, iar totul se incheie cu o mica petrecere. Astazi, petitul reprezinta o formalitate, deoarece mirii i-au singuri decizia de a se casatori si apoi isi instiinteaza parintii.

INELUL DE LOGODNA

Dupa obtinerea consimtamantului parintilor si al miresei, mirele ii ofera acesteia inelul de logodna. Ca si astazi, inelul de logodna reprezenta un insemn al femeii care dadea de inteles tuturor ca este promisa unui singur barbat. In trecut, inelul sugera si statutul social al barbatului. Cu cat piatra inelului era mai mare, cu atat mirele era mai instarit.

Inelul de logodna este purtat pe degetul inelar de la mana stanga.  Se spune ca prin acesta trece "vena amoris" – vena dragostei care face legatura cu inima.

 

PLOCONUL                                                                                 

Ploconul era un cadou oferit din partea mirilor celor pe care si-i doreau ca nasi. Conform traditiei, mirii faceau o vizita neasteptata nasilor, ciocaneau la usa si strigau :"nasule, am venit cu ploconul.. iata-l! Ne cununi ori ba?" Acceptarea cadoului insemna si preluarea rolului de nas. Inapoierea darului reprezenta refuzul de a le fi nasi mirilor.

Ploconul era alcatuit dintr-un cos in care se afla o gaina (sau alt tip de pasare – pui, curcan, rata, etc), o sticla de vin sau de sampanie, grau, ulei si zahar.

CAVALERII SI DOMNISOARELE DE ONOARE

Acest obicei isi are originea in vremea anglo-saxonilor. Cavalerii mirelui erau chiar prietenii acestuia. Cum, in trecut, mireasa era luata de acasa chiar si fara consimtamantul parintilor, cavalerii erau cei care se asigurau ca aceasta va ajunge la biserica si apoi la casa mirelui. Mireasa era si ea ajutata de domnite sau domnisoarele de onoare.

BARBIERITUL MIRELUI

Barbieritul mirelui este un ritual initiatic si reprezinta transformarea flacaului in barbat. Savarsit la modul simbolic, unul dintre cavalerii de onoare il barbiereste pe mire, iar ceilalti, impreuna cu lautarii care intretin atmosfera de voie buna, incearca sa-i fure mirelui banii pe care ii tine cu grija sub talpa piciorului. Daca mirele ramane fara bani, va ramane si nebarbierit, deci nu va mai deveni barbat.

VOALUL MIRESEI

Desi in prezent voalul miresei are mai mult un rol estetic, traditia spune ca rolul voalului era de a acoperi fata miresei. In vremea cand cununiile erau aranjate intre familii, mirele nu isi putea vedea mireasa pana cand casatoria nu era incheiata si, deci, nu avea nici posibilitatea de a se razgandi. Astazi, voalul nu se mai poarta in mod obligatoriu pe fata. Se poate aranja strans la spate, prins in coc sau intr-o coronita.

 GATITUL MIRESEI

Gatitul miresei se desfasoara in paralel cu barbieritul mirelui. La acest ritual participa nasa, mama, surorile miresei si domnisoarele de onoare. Acestea o ajuta pe mireasa sa se imbrace si ii potrivesc accesoriile.

Voalul ii este prins in par de nasa, tot in mod simbolic. De obicei, mireasa are deja parul si voalul aranjat pentru nunta de un specialist. In trecut, domnisoarele de onoare ii faceau miresei impletituri complicate ale parului si cantau cantece avand ca tema despartirea de familie si de casa parinteasca .

HORA MIRESEI

Hora miresei, sau "nuneasca", sarbatoreste bucuria rudelor si a celor apropiati de a-i vedea pe miri pentru pentru prima data impreuna. Hora se desfasoara in fata casei miresei. Soacra mica imparte diferite cadouri nasilor si cuscrilor.

TURTA MIRESEI

Dupa ce are loc hora miresei, nasa rupe in patru  o turta deasupra capului miresei si o imparte apoi invitatilor. Se spune ca cei care gusta din turta vor avea noroc tot anul si vor fi fericiti cum e mireasa in ziua nuntii ei. Obiceiul dateaza inca din vremea Romei Antice.

ASEZAREA MIRESEI LA STANGA MIRELUI

Acest obicei dateaza tot din vremurile cand casatoriile erau aranjate de familii, iar cavalerii isi rapeau miresele. Deoarece urma o lupta a cavalerului cu cei care vroiau sa o recupereze pe fata, mana dreapta trebuia sa fie libera pentru a manui sabia.

VERIGHETELE

Verighetele simbolizeaza iubirea, durabilitatea si puritatea casniciei. Si acest obicei isi are originile in Egiptul Antic. Verigheta se poarta pe acelasi deget ca si inelul de logodna, degetul inelar de la mana stanga. Schimbul de verighete intre soti reprezinta dragostea si devotamentul.

(continuarea articolului maine, 22 august 2008)

Ai nevoie de un fotograf? Gaseste fotograf nunta pe www.cautafotograf.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din nunta

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare