Dragoste

#divort #casnicie #copii

Semne care duc la divort, cum sa le faci fata

Secretul unei casnicii lungi si fericite este modul in care sotul si sotia lucreaza impreuna pentru depasirea obstacolelor inevitabile.

Comunicarea si identificarea cauzelor care aduc probleme intr-o casnicie reprezinta o mare parte din rezolvarea acestora. 

Tara Parker-Pope, autoarea cartii "La bine: Stiinta unei casnicii fericite" a identificat mai multe obstacole care apar in cele mai multe casnicii si ofera solutii pentru inlaturarea acestora, pentru a miscora pericolul unui conflict ireconciliabil, care sa duca la divort.

 

Copiii

 

Efectul copiilor asupra oricarei casnicii este major. Chiar daca micutii sunt o binecuvantare, venirea lor pe lume poate tensiona chiar si cele mai fericite casnicii.

Timpul si energia investite in copiii inseamna, in general, mai putin timp pentru partener. Relatia de cuplu va fi schimbata definitiv dupa aparitia copiilor, iar sotii trebuie sa accepte din timp ca cei mici aduc si parti bune si parti rele.

Parintii care lucreaza isi pun deseori problema ca nu petrec destul timp cu copiii, insa ei petrec si mai putin timp cu partenerul.

Cercetarile sociologice arata ca relatia dintre parinti are un efect mare asupra copiilor. Atunci cand cresc intr-o casnicie fericita, copiii iau note mai mari si au mai multi prieteni.

Nu te simti vinovat ca nu petreci destul timp cu copiii, atunci cand dedici acea perioada de timp relatiei tale cu partenerul. Eliminarea completa a timpului dedicat relatiei de cuplu creeaza o distanta din ce in ce mai mare si poate duce la divort.

 

Certurile in cuplu

 

Niciun cuplu nu este scutit de certuri, dar exista anumite semne care indica faptul ca cearta va continua pana la divort.

Tonul discutiilor aprinse dintre parteneri este un semn care nu trebuie lasat neobservat. Tonul acuzator sau dispretuitor si critica acida sunt semne de alarma ca relatia trebuie reparata pana nu e prea tarziu.

Mainile incrucisate si ochii dati peste cap in timpul unei certe au si ele un efect negativ asupra relatiei emotionale dintre soti.

Casnicia nu este un concurs, nu exista invingatori si invinsi. Scopul oricarei discutii in contradictoriu ar trebui sa fie gasirea unui compromis, altfel risti sa ajungi la divort.

Daca cearta risca sa scape de sub control, cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a detensiona un conflict este sa vorbesti  calm si fara sa ridici tonul. Atunci cand simti ca nu poti, ia o pauza pentru a analiza argumentele partenerului si a-ti formula contraargumentele.

Copiii imita comportamentul parintilor. Daca un copil mic va vedea ca mama se cearta tot timpul cu tata, va intelege ca si el poate vorbi cu acelasi ton cu parintii.

 

Intimitatea in cuplu

 

Parker-Pope citeaza un studiu care arata ca barbatii spun ca cel mai frecvent motiv de cearta cu sotia este sexul, in timp ce femeile spun ca copii sunt subiectul celor mai multe certe.

Desi sotul si sotia cred ca se cearta din cauze diferite, motivul ar putea fi de multe ori acelasi: lipsa intimitatii si a timpului petrecut impreuna.

Cuplurile care nu au copii si petrec la fel de mult timp impreuna au o casnicie mai fericita si ajung mai rar la divort. Motivul? Timpul petrecul impreuna este mai putin stresant.

Chiar daca ai muncit toata ziua si seara ai ajutat copiii sa-si faca temele, gaseste timp si pentru partener. Momentele in care parintii sunt singuri si discuta despre ei creeaza intimitate in cuplu.

Barbatii care isi ajuta sotiile cu treburile din casa au parte de mai mult sex! Motivul nu este doar rasplata pentru ca au terminat impreuna treaba mai repede. Atunci cand ii arati partenerului ca puteti imparti "povara" treburilor cotidiene, acest lucru duce la o apropiere mai puternica intre sot si sotie.

 

Divortul poate fi dificil pentru copii, dar o casnicie neferita are un efect si mai negativ. Incearca sa identifici cat mai devreme problemele care apar in casnicia ta, pentru a le remedia la timp.

Pentru 20% dintre cupluri, sosirea pe lume a copiilor inseamna o relatie mai puternica. Atunci cand parintii au aceleasi valori si accepta compromisurile in cuplu, cresterea copiilor devine un factor puternic de motivatie, iar rata de divort scade semnificativ.

Nu uita sa acorzi timp si atentie sotului sau sotiei, nicio casnicie nu poate fi fericita din inertie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului