Dragoste

#dragobete #traditii #ziua indragostitilor

Sarbatoreste dragostea de Dragobete 100% romaneste

Dragobetele , sarbatoarea iubirii in mitologia romaneasca, se celebreaza in diferite zone ale tarii pe 24, 28 februarie sau la 1, 3 si 25 martie. Petrece aceasta sarbatoare 100% romaneste alaturi de persoana iubita.

Dragobetele, denumit si Ziua Indragostitilor, Cap de primavara sau Logodnicul Pasarilor, este o sarbatoare pagana a naturii si a iubirii.

Daca ai ocolit Valentine's Day sau daca, pur si simplu, cauti inca o ocazie pentru  a petrece momente speciale alaturi de persoana iubita in numele dragostei, sarbatoreste in acest an Dragobetele.

Divinitate mitologica similara lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei, un barbat chipes si iubaret nevoie mare. Spre deosebire de blandetea cupidonului asociat cu Sfantul Valentin, Dragobetele are o fire mai navalnica si, in unele traditii, pedepseste femeile care muncesc prea mult in ziua dedicata lui.

 

Traditii de Dragobete

 

In mod traditional, in ziua de Dragobete, fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare si, daca vremea era frumoasa, porneau in grupuri prin lunci si paduri, cantand si cautand primele flori de primavara.

Ghioceii, viorele si florile de fragi erau cele mai cautate de tineri, care sarbatoreau odata cu natura venirea primaverii.

In dimineata zilei de Dragobete, fetele si femeile tinere strangeau zapada proaspata, o topeau si se spalau cu apa astfel obtinuta pe cap si pe fata, pentru a se infrumuseta pentru admiratori.

Traditia spune ca, in aceasta zi, pasarile nemigratoare se aduna in stoluri, isi aleg perechea si incep sa-si construiasca cuiburile.

Grupurile de tineri ieseau din sate la padure, faceau hore si sarbatoreau impreuna aceasta zi dedicata iubirii.

"Dragobetele saruta fetele!" este o expresie ce provine din obiceiul fetelor de a se intoarce in sat alergand, urmarite de admiratori. Daca baiatul prindea fata, si ea il placea, cei doi se puteau saruta in vazul tuturor.

Sarutul semnifica logodna celor doi pentru un an, care de multe ori se transforma intr-o logodna adevarata. De aceea Dragobetele poate fi ocazia perfecta pentru a cere in casatorie persoana iubita sau pentru a face un angajament in relatie.

 

Sarbatoarea Dragobetelui

 

Pentru a sarbatori acum Dragobetele alaturi de persoana iubita, una dintre cele mai romantice idei ar fi o iesire in natura. Daca vremea nu o permite, puteti opti pentru un picnic in pat sau pentru o iesire la un restaurant cu specific romanesc.

O calatorie la poarta sarutului, monument realizat de Constantin Brancusi , poate fi o alta propunere foarte romantica.

Amplasata in parcul din Targu Jiu, Poarta sarutului este impodobita cu unul dintre simbolurile cele mai folosite de sculptor, jumatatile de cerc ce semnifica sarutul si intregirea.

 

Cadouri de Dragobete

 

Ofera-i persoanei iubite un cadou special de Dragobete: fie ca e vorba de obiecte de arta traditionala sau produse hand made.

Florile, mai ales trandafirii, pot fi folositi in multe feluri pentru o surpriza placuta de Dragobete.

Poti renunta la ideile traditionale de cadouri, oferindu-i persoanei iubite un dar care sa nu coste nimic, dand click aici.

Daca in aceasta zi esti departe de cei dragi, ofera-le o surpriza placuta cu o felicitare online de Dragobete.

Indiferent cum alegeti sa petreceti Dragobetele, prezenta persoanei iubite poate transforma o zi obisnuite intr-o adevarata sarbatoare a dragostei romaneasca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului