Dragoste

#cuplu #curatenie

Impartirea treburilor casnice, secretul unei relatii implinite

Atunci cand imparti treburile casnice cu persoana iubita, lucrezi de fapt la curatenia relatiei voastre. Impartirea corecta a sarcinilor este un semn bun pentru longevitatea relatiei.

Traditia potrivit careia femeia face totul in casa incepe sa dispara, mai ales cu ajutorul tinerilor, care prefera sa imparta sarcinile casnice, mai ales atunci cand lucreaza amandoi.

Daca toate treburile intra in responsabilitatile unui singur partener, acest lucru poate duce la frustrari si tensiuni ce pot fi evitate printr-un "aranjament echitabil".

"Fiecare cuplu, cu sau fara copii, trebuie sa ajunga la o intelegere, in care fiecare contribuie cu ceva la mersul casei. Ideea este de a vedea viata in cuplu ca un aranjament in care sa nu apara frustrari, nemultumiri, reprosuri sau ostilitate", a explicat psihologul Aurora Liiceanu , citata de Adevarul.ro.

 

Secretul longevitatii casniciei

 

Un studiu realizat de cercetatorii de la London School of Economics a reusit sa demonstreze utilitatea impartirii treburilor casnice, folosind date stranse timp de aproape 40 de ani.

Studiul, realizat cu participarea a 3.500 de cupluri casatorite din Marea Britanie, a aratat ca impartirea sarcinilor in gospodarie este in relatie directa cu longevitatea relatiei.

Primele date au fost colectate in anii 70, atunci cand cuplurile au avut primul copil. La acea vreme, majoritatea mamelor erau casnice.
Casniciile in care barbatii contribuiau la sarcinile casnice s-au dovedit mai longevive decat cele in care responsabilitatea revenea exclusiv femeii.
Eliminarea problemei sarcinilor, prin angajarea de menajere sau bone, nu a influentat dinamica partenerilor de cuplu. Negocierea impartirii sarcinilor este solutia cea mai buna pentru satisfactia ambilor parteneri, spune Aurora Liiceanu .

 

Impartirea treburilor casnice, influentata de educatie

 

Potrivit Barometrului de Opinie Publica din 2007, realizat de Fundatia Soros, cuplurile din Romania petrec 25 de ore pe saptamana cu treburile casnice.

In urma impartirea acestora, femeile sunt cele care contribuie cel mai mult la rezolvarea treburilor casnice, o data si jumatate mai mult decat barbatii, diferente admise de ambii parteneri.

Femeile mai in varsta, mai putin educate si care provin din mediul rural petrec cel mai mult timp in gospodarie. Daca femeile intre 18 si 24 de ani petrec, in medie, 15 ore cu treburile casnice, cele de peste 65 de ani acorda gospodariei peste 29 de ore pe saptamana. La fel, cele care au studii superioare stau 17 ore in bucatarie, cu copilul sau fac curat, iar femeile care nu au absolvit liceul, 28 de ore, potrivit studiului citat de Adevarul.ro.

Datele Barometrului arata ca, in Romania, treburile casnice reprezinta a doua cauza a neintelegerilor in familie, motiv de cearta pentru 42% dintre cupluri. Cel mai importanta cauza ramane situatia cauzata de lipsurile materiale, care duce la certuri in 70% dintre cupluri.

Prin participarea la treburile casnice, barbatii ajuta casnicia cu mult mai mult decat munca fizica necesara indeplinirii acestora. Impartirea echitabila, in viziunea ambilor parteneri este astfel o conditie importanta pentru sanatatea si "curatenia" fiecarei relatii in care cuplul imparte un camin.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare