Dragoste

#viata sexuala #infidelitate #monogamie

Gena infidelitatii, prezenta la un sfert dintre barbati si femei

Daca studiile de pana acum aratau ca barbatii ar fi mai predispusi genetic catre infidelitate , o noua cercetare arata ca ambele sexe sunt afectate de o gena care creste riscul infidelitatii.

Cercetatorii americani de la Universitatea din New York au descoperit o gena care pare sa creasca sansele de a-ti insela partenerul.

O variatie a genei DRD4, prezenta la un sfert din populatie, afecteaza si barbatii si femeile, fara discriminare si pare ca este responsabila pentru impulsurile care ii imping pe multi catre aventuri pasagere, chiar daca sunt intr-o relatie fericita.

Cercetatorii americani au testat 180 de tineri, barbati si femei, pentru a descoperi variatiile genei si i-au supus unui chestionar legat de viata lor amoroasa.

Variatia genei DRD4 afecteaza nivelul de dopamina, un neurotransmitator important, ce poate influenta modul in care creierul percepe placerea si recompensa.

Dintre subiectii studiului, sfertul care prezenta varianta genei a inregistrat un nivel mai ridicat al aventurilor de o noapte si al infidelitatii.

 

Infidelitatea, similara cu alte dependente?

 

Specialistii spun ca predispozitia catre infidelitate cauzata de variatia genetica se aseamana cu senzatia unui alcoolic atunci cand bea primul pahar sau cu cea a unei persoane dependente de jocurile de noroc care incepe sa castige.

Atunci cand au fost infideli, subiectii studiului, au avut mai multe aventuri de o noapte fata de cei care nu prezentau variatia genetica.

"Am descoperit ca indivizii cu aceasta variatie a genei DRD4 erau mai predispusi la sexul fara atasamente, inclusiv aventuri de o noapte si infidelitate. In cazul infidelitatii, riscurile sunt mari si satisfatia este substantiala, elemente ce au legatura cu nivelul dopaminei”, a explicat cercetatorul Jerry Garcia, de la universitatea din New York.

Rezultatele cercetarii sugereaza ca atasamentul de un partener si dorinta de a-i insela nu se exclud reciproc.

Responsabilitatea pentru infidelitate nu este insa preluata de fondul genetic. Cercetatorii au subliniat ca nu toti cei identificati cu variatia genetica au aventuri pasagere sau isi inseala partenerii.

Studiul americanilor nu este primul care face legatura intre variatiile genetice si comportamentul adultilor.

 

Barbatii, mai predispusi la infidelitate?

 

Cercetatorii suedezi de la Karolinska Institutet (Stockholm) au descoperit o legatura intre vasopresina, un hormon ce favorizeaza absorbtia apei in organism si comportamentul social al barbatilor.

Barbatii afectati de variatia genetica erau mai predispusi la certuri cu partenera, lucru ce slabeste legatura emotionala in relatie. Astfel, barbatii afectati, sunt mai putin predispusi catre casatorie si monogamie .

In cazul ambelor studii, cercetatorii au subliniat faptul ca mostenirea genetica, chiar daca poate avea efecte asupra psihicului uman, nu poate fi considerata responsabila complet pentru comportamentul adultilor, care sunt influentati de multi factori atunci cand aleg sa ramana fideli sau cand aleg sa-si insele partenerul.

 Intalneste cei mai interesanti baieti si cele mai frumoase fete din Romania si din strainatate. Nu ezita sa-ti gasesti si tu fericirea cu ajutorul sistemului de dating online. Creeaza-ti profil pe dating.acasa.ro .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Sfatul expertului