Dragoste

#frumusete #relatie #studiu

De ce aleg femeile barbati mai putin atragatori

O femeie frumoasa la bratul unui barbat mai putin atragator poate atrage comentarii rautacioase. Foloasele materiale nu sunt insa motivul cel mai intalnit pentru care o femeie alege un barbat mai putin atragator ca ea.

Cand Heidi Klum s-a casatorit cu Seal sau Catherine Zeta Jones cu Michael Douglas , multi oameni s-au intrebat ce le-a atras la acesti barbati. Din moment ce ambele s-au imbogatit din moda, respectiv actorie, banii nu au putut fi un factor determinant. Ambele frumuseti au intemeiat familii fericite alaturi de barbati mai putin atragatori ca ele.

Un cuplu in care unul dintre parteneri este mai atragator decat celalalt are sanse mai mari de a avea o relatie implinita, spun psihologii.

Motivul? Cei mai multi barbati cauta frumusetea la o partenera, in timp ce femeile pun un accent mai mare pe modul in care relationeaza cu sotul ei.

Chiar daca atractivitatea este subiectiva, studiile au aratat ca exista standarde care ii fac pe oameni atragatori universal: ochii mari, trasaturile "de bebelus”, fetele simetrice si raportul intre talie si solduri, atat la barbati cat si la femei.

Aspectul este important la inceputul unei relatii, dar rolul acestuia in relatiile pe termen lung se schimba, spune profesorul James McNulty de la Universitatea din Tennessee.

Femeile care cauta un partener alaturi de care sa intemeieze o familie au mai mult noroc cu barbatii care sunt mai putin atragatori ca ele. Sotul care crede ca sotia lui este foarte frumoasa o va sustine emotional.

 

Barbatii pun un accent mai mare pe frumusete

 

In timp ce barbatii pun un accent mai mare pe frumusete, femeile prefera un partener care sa le inteleaga si care sa le sustina.

Studiul lui McNulty a fost realizat pe 82 de cupluri, casatoriti de aproximativ sase luni, dar care erau impreuna de circa trei ani. Fiecare cuplu a discutat o problema personala timp de 10 minute, timp in care discutia lor a fost analizata de specialisti.

In cuplurile cu soti atragatori, partenerii nu se sustineau reciproc. Problemele legate de un regim de viata mai sanatos sau de cautarea unui nou loc de munca au fost intampinate mai degraba cu raspunsuri de tipul "E problema ta” decat "Cu ce pot sa te ajut?".

Sotii mai putin atragatori si-au manifestat mai mult interesul pentru problemele sotiilor lor, aratand ca sunt mai dispusi sa investeasca efort in relatia emotionala.

Barbatii mai atragatori ca partenera lor au manifestat mai putin interes pentru problemele discutate. Cercetatorii atribuie aceasta reactie increderii acestora in faptul ca pot sa gaseasca cu relativa usurinta o partenera mai frumoasa daca isi propun acest lucru.

Mai mult, barbatii care cred ca sunt foarte chipesi sunt mult mai predispusi spre nemultumire si sentimente negative legate de relatie, fata de cei care sunt casatoriti cu femei mai frumoase.

 

Mai multe femei frumoase decat barbati

 

Satoshi Kanazawa, psiholog la London School of Economics, sugereaza ca un alt motiv pentru care femeile aleg barbati mai putin atragatori ca ele este raportul cerere/oferta.

Cercetarile lui Kanazawa pe date colectate de la 3.000 de americani l-au dus la concluzia ca, in cazul cuplurilor de parinti frumosi, primul nascut are sanse cu 36% mai mari de a fi fata.

Din punct de vedere evolutiv, frumusetea pare a fi o trasatura mai necesara femeilor decat barbatilor.

Psihologul spune ca trasaturile parintilor pot avea un rol determinant pentru sexul primului nascut. In cazul in care parintii sunt atragatori au sanse mai mari de a avea o fiica.

Parintii care transmit copiilor trasaturi legate de inaltime, putere si agresiune (care ajuta un barbat in gasirea unei partenere) au sanse mai mari de a avea baieti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare