Dragoste

#cearta #discutie #cuplu #partener

Cum sa porti o discutie in contradictoriu cu partenerul

Orice relatie intampina dificultati, insa partenerii implicati pot face lucrurile sa functioneze. Nu transforma o cearta intr-un motiv de despartire, ci mai degraba, ia lucrurile ca o metoda de cunoastere si de imbunatatire a vietii de cuplu.

 

 

 

Pasul 1. Fereste-te de privirile celorlalti 

O vorba din batrani spune ca "rufele murdare se spala in familie". Discutiile in contradictoriu cu partenerul nu trebuie sa devina subiect de barfa pentru oamenii din autobuz sau vecinii din bloc. Daca aveti ceva de discutat, asteptati pana cand va veti afla intr-un spatiu privat.

De asemenea, evita certurile in fata copiilor. Este normal ca acestia sa isi iubeasca ambii parinti in egala masura, asa ca nu vor intelege ce se intampla atunci cand vor asista la certurile voastre. Nu te folosi de acestia ca de un instrument impotriva partenerului tau. Risti sa ii influentezi emotional intr-un mod negativ. Parintii trebuie sa fie modele demne de urmat pentru copiii lor.

Oricat de tentat ai fi sa alergi la parintii sau prietenii tai si sa le povestesti discutiile tale de acasa cu partenerul, ar fi mai bine sa te gandesti de doua ori inainte de a proceda astfel. Risti sa pierzi increderea celuilalt, pentru ca toate aceste barfe vor ajunge si la urechile lui, prin prietenii vostri comuni. In plus, nu cred ca iti face placere sa fii subiect de discutie pentru apropiatii tai.

Pasul 2. Ofera argumente relevante

Nu aduce in certurile voastre si neintelegeri din trecut. Ati depasit anumite momente dificile? Atunci nu are rost sa iti santajezi emotional partenerul cu lucruri pe care ati decis de comun acord sa le lasati in urma.

De asemenea, daca simti nevoia sa vorbesti despre ceva anume, nu amana momentul si nu lasa discutia pe o alta zi, cand te vei simti mai bine. Peste catva timp este posibil sa nu va mai aduceti aminte toate detaliile subiectului in discutie; tot ceea ce vei reusi sa creezi va fi o stare de nemultumire si frustrare.

Pasul 3. Nu iti insulta partenerul

Lasa sarcasmul la o parte si nu folosi diverse apelative la adresa partenerului tau. Vei reusi doar sa pui mai multe paie pe foc. La urma urmei, scopul unei discutii, chiar daca se trasforma ntr-o cearta, este sa iti exprimi nemultumirile si sa incerci, impreuna cu cel de langa tine, sa gasesti o solutie.

De asemenea, termenii ca “intotdeaua” sau “niciodata” lanseaza doar acuzatii, ceea ce va duce la inrautatirea situatiei. Nu folosi amenintari si raporteaza-te strict la subiectul in discutie.

Pasul 4. Asculta si invata

Nu il lua pe “nu” in brate si asculta si sugestiile pe care le ofera partenerul tau. Incearca sa fii corect si sa nu astepti momentul cand acesta face o greseala pentru a spune: “vezi, ti-am spus eu”. Important este sa lucrati ca o echipa si sa gasiti solutii pentru problemele voastre. Evaluati toate posibilitatile impreuna si alegeti solutia potrivita pentru amandoi.

Pasul 5. Incheiati cearta cu o atitudine pozitiva  

Chiar daca ai dreptate, da-i sansa partenerului tau sa se retraga din cearta cu demnitate. Modul in care incheiati o discutie in contradictoriu poate deveni vitala pentru viitorul relatiei voastre. Daca la sfarsitul certurilor dintre voi doi aveti impresia ca ati fost umiliti sau va simtiti frustrati pentru ca nu ati avut ocazia sa va expuneti punctul de vedere, atunci acest lucru va va afecta relatia pe viitor.

Asigura-l pe partenerul tau ca, indiferent de certurile pe care le aveti, va iubiti si vei face tot posibilul ca lucrurile dintre voi sa functioneze.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare