Dragoste

#trauma #despartire cuplu #divort

Trauma post divort: Invata sa renunti pentru a putea evolua!

Divortul este o experienta traumatizanta care poate fi dificil de depasit. Ca orice ruptura de ceva in care ai investit emotional, divortul te poate prinde intr-un cerc vicios al retrairii si reanalizarii permanente a trecutului, a temerii de viitor sau al imposibilitatii de a accepta ca ai esuat. Cum reusesti, in aceste circumstante, sa renunti la tot ceea ce te impiedica sa evoluezi? Iata cateva sugestii!

1 Trauma post divort: cum te desprinzi de trecutul nostalgizat

Imposibilitatea de a te desprinde de trecut in urma divortului si de a curma suferinta pe care acest atasament nociv o implica are mai multe explicatii. Pe de-o parte, iti este greu deoarece iti amintesti de vremurile bune, de perioadele in care cuplul din care ai facut parte era solid, iar posibilitatea separarii nici nu era luata in calcul. Pe de alta parte, te temi ca renuntarea la trecut va lasa un "gol" si ca acea perioada importanta din viata ta va disparea ca si cum nu ar fi fost nicicand.

Desprinderea de trecutul nostalgizat implica o decizie constienta, de recunoastere a faptului ca, pe langa vremurile bune si amintirile frumoase, au existat si perioadele dificile si acele elemente care au declansat divortul, in cele din urma. De asemenea, este important sa iti educi perceptia asupra casniciei si a timpului petrecut alaturi de fostul partener, astfel incat sa intelegi ca vor face mereu parte din tine, din viata ta, dar si a celuilalt, si nu vor deveni "neimportante", nici nu vor fi uitate.

2 Trauma post divort: cum renunti la emotiile negative

O alta reactie post divort este aceea de a considera ca ai pierdut ani buni din viata si o multime de oportunitati, implicata fiind intr-o casnicie sortita esecului. O astfel de atitudine se concentreaza asupra emotiilor negative, firesti, resimtite in urma divortului.

Adesea, o astfel de reactie tradeaza un ego ranit. Ego-ul reprezinta acea parte care face fiecare persoana sa se simta unica si speciala si care, in urma unei traume precum divortul, se agata de orice il ajuta sa nu recunoasca faptul ca a esuat, ca s-a inselat in privinta celuilalt si ca fostul partener se poate simti atras de altcineva.

Pentru a scapa de gandurile negative si de controlul ego-ului asupra ta, este important sa inveti sa preiei tu controlul asupra sa. Printre altele, descopera care dintre reactile tale au la baza ego-ul si care te reprezinta pe tine cu adevarat. Apoi, in loc sa privesti divortul ca pe un esec personal, invata sa pretuiesti momentele frumoase si tot ceea ce ai avut de invatat de pe urma experientei.

3 Trauma post divort: cum scapi de teama de viitor

Un alt motiv care te-ar putea tine in loc in urma divortului este teama de viitor, teama ca nu vei mai putea fi fericita in absenta fostului partener, ca visurile tale nu vor mai deveni niciodata realitate, acum ca el a plecat. La fel de bine, teama de viitor se poate lega de o siguranta financiara, fizica ori emotionala pe care, fara el, nu stii cum sa ti-o asiguri.

Renuntarea la acest tip de teama este infricosatoare, insa este posibila daca inveti sa percepi viata ca fiind formata din posibilitati si cai nelimitate, care iti pot aduce, la randul lor, fericirea. Invata, de asemenea, sa nu mai judeci alegerile facute in termeni de "bune" sau "proaste", ci sa iei fiecare experienta ca atare, ca pe o aventura la capatul careia iti poti gasi fericirea si linistea interioara.

Foto: relationshipplaybook.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare