Dragoste

#studiu #divort #casatorie #treburi casnice

Studiile confirma: Impartirea treburilor domestice favorizeaza divortul

Un studiu controversat derulat recent de o echipa de cercetatori norvegieni a scos la iveala o concluzie suprinzatoare. Familiile in care impartirea treburilor domestice se face in mod echitabil sunt mai predispuse divortului, comparativ cu cele in care stilul de viata este unul traditionalist. Cu alte cuvinte, emanciparea feminina nu este de bun augur pentru institutia casatoriei, cred oamenii de stiinta din Norvegia.

Cuplurile moderne tind sa se indeparteze de modelul traditional al femeii gospodine si casnice, cu sot care asigura bugetul familiei. In prezent, tot mai multi barbati gatesc si fac menajul cot la cot cu partenerele. Cercetatorii norvegieni sustin ca aceasta "reteta" a impartirii treburilor domestice nu este functionala in realitate. Iata de ce!


Barbatul si femeia nu sunt egali acasa

Sociologii norvegieni au descoperit ca ratele cele mai mari de divort se inregistreaza la fostele familii in care barbatii erau implicati activ in treburi gospodaresti. La polul opus se afla familiile in care doar femeile se ocupau de gatit si menaj, cu o incidenta mai mica a divorturilor.

Studiul concluzioneaza ca partenerii domestici care duc un stil de viata "traditionalist" au casnicii mai durabile decat cuplurile casatorite adepte impartirii responsabilitatilor.

Psihologii publicatiei britanice "The Inquisitor" nu s-au aratat surprinsi de constatare, cata vreme femeia si barbatul nu sunt tocmai "egali" acasa. Din ce punct de vedere? Nu al drepturilor sau al dominatiei, ci al lucrurilor pe care le fac sau nu cu placere.

Se pare ca partenerii casatoriti colaboreaza mai bine atunci cand au roluri bine definite in spatiul domestic. In plus, barbatii si femeile privesc casa in mod diferit: urmasele Evei o percep ca pe "cuibul" lor, pe cand barbatii o considera un loc in care isi "protejeaza" membrii familiei si posesiile.

Punctele de vedere diferite dicteaza anumite necesitati instinctuale: femeile sunt mai preocupate de estetica si meticulozitate, pe cand barbatii sunt fericiti sa protejeze si sa furnizeze resurse.


Echitatea in gospodarie

Exista si pareri in randul psihologilor care contrazic "verdictul" vehement al studiului norvegian. Echitatea in gospodarie poate lua mai multe forme, in functie de masura in care cei doi parteneri stiu sa isi respecte reciproc dorintele si aptitudinile.

"Reteta" fericirii nu este una universala, iar treburile gospodaresti nu pot fi un factor decisiv si exclusiv pentru un divort, completeaza oponentii cercetarii din Norvegia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului