Dragoste

#sinucidere #dragoste #depresie

Sinuciderea din dragoste

Disparitia tragica de printre noi a Madalinei Manole a socat pe toata lumea. Gestul cantaretei de a-si lua viata exact in momentul in care se considera cel mai implinita din punct de vedere personal si profesional i-a pus pe ganduri pe multi si m-a facut sa vorbesc acum despre sinuciderea in dragoste. 

Potrivit dictionarului de psihologie LaRousse, sinuciderea este actiunea de a-ti lua singur viata, in mod voluntar, cel mai adesea pentru a scapa de o situatie devenita intolerabila.

Sinuciderea exista in orice societate si este determinata de mai multi factori cum ar fi cei morali - pentru a scapa de o situatie dezonoranta - sau sociali - cand simt ca sunt o povara pentru ceilalti. Multi insa recurg la aceste gesturi in urma unei afectiuni perturbante ce duce la un comportament patologic. Acestia sunt nevroticii deprimati ce nu reusesc sa se integreze in viata sau melancolicii care isi premediteaza din timp moartea.

Nu vom vorbi acum insa despre cazurile sociale sau morale, ci despre cazurile in care o persoana alege sa-si puna capat vietii din cauza unei deceptii amoroase. Cum trebuie sa fii construit pentru a recurge la un asemenea gest, cum sunt priviti acesti oameni de catre societate si cum ii poti ajuta.

 

Contextul sinuciderii din dragoste

 

In cele mai multe cazuri, o persoana ajunge sa se sinucida din dragoste pentru ca sursa iubirii sale nu este receptiva la sentimentele ei. Simtandu-se tradati, abandonati , lasati de izbeliste acestia nu mai gasesc un scop pentru a mai trai si aleg sa se sinucida.

Un alt context al sinuciderii din dragoste este sinuciderea oglinda. Persoana pe care a iubit-o cel mai mult a incetat din viata intr-un mod tragic si si din prea multa durere si dorinta de a fi in continuare aproape de ea, recurgi la gestul suicidal.

 

Sinucidere sau strigat de ajutor

 

Oricare ar fi insa contextul,  gestul suicidal din dragoste este de fapt un strigat de ajutor. O incercare de a atrage atentia celorlalti asupra suferintei prin care treci tu. De altfel, 60%-80 % dintre cei care recurg la un astfel de gest isi anunta actiunea dinainte, pentru a se asigura astfel ca sunt salvati. Sau aleg un mijloc al sinuciderii facil (de obicei o cantitate mai mica de somnifere care nu garanteaza decesul).

 

Sinuciderea – curaj, prostie sau lasitate?

 

Multi sunt de parere ca pentru a-ti pune capat zilelor este nevoie de curaj, in timp ce multi sustin contrariul: sinuciderea este o dovada de lasitate. Curajos esti atunci cand iti infrunti depresia si depasesti problemele.

Personal, mi se pare o dovada de lasitate. Stiu ca acest gest vine pe fondul unei depresii. Insa, nu cred ca depresia in dragoste nu poate fi depasita. Daca simti ca esti intr-un punct mort din care nu mai ai iesire, cere ajutor. Asa arati ca ai curaj, nu inghitind un pumn de pastile. De obicei cei care aleg sa se sinucida isi spun ca nu mai vor sa traiasca pentru ca nu le mai place viata. De fapt nu este adevarat, acestia iubesc viata insa nu pe aceea care o traiesc. Astfel, daca ajungi la concluzia ca nu-ti mai iubesti viata, schimb-o. Te-a parasit el, nu te mai iubeste. Nu trebuie sa faci din asta o tragedie. Te-ai gandit ca poate nu e el acea jumatate a ta si ca adevarata ta iubire urmeaza sa vina. Daca te sinucizi, cum o vei mai putea intalni?

 

Merita cineva sa mori pentru el?

 

Nu. Este pur si simplu inconstienta intr-un moment de ratacire si nimic mai mult.

Tine minte: niciun barbat sau nicio femeie nu merita sa-ti dai viata pentru el/ea. Nu ei au fost cei care ti-au dat-o si nu trebuie sa-i lasi sub nicio forma sa te determine sa ti-o iei.

 

Sinuciderea este un gest egoist?

 

Majoritatea celor care decid sa se sinucida nu se gandesc la suferinta care o lasa in urma lor. Sau daca se gandesc nu concep intru-totul plenitudinea ei. Un act suicidial nu implica doar pe cel care a decis sa recurga la acest gest.

Victimele colaterale precum familia, prietenii au parte poate de o suferinta si mai mare decat cel care a recurs la sinucidere si ei trebuie sa traiasca cu aceasta durere.  Din prisma acestor lucruri, multi sunt de parere ca sinuciderea este un gest egoist.

 

Cum poti ajuta un sinucigas din dragoste?

 

In primul rand trebuie sa-ti dai seama daca persoana care crezi tu ca va recurge la acest gest se incadreaza in profilul sinucigasului din dragoste. Cum recunosti acest profil?

• Pare deprimat si trist in cea mai mare parte a timpului
• Vorbeste despre moarte sau sinucidere
• Se retrage fata de familie si prieteni
• Are schimbari bruste de stare: acum e vesel, peste un minut este trist
• Abuzeaza de alcool sau droguri
• Isi schimba orele de somn sau de masa
• Se poata nesabuit si nu se mai fereste de pericole

Daca persoana pe care incerci  sa o ajuti manifesta aceste simptome, propune-i sa mergeti impreuna la un cabinet psihologic. Indeamna-l sa vorbeasca despre problemele care il macina, da dovada de intelegere si multa rabdare. Incepe activitati noi si distractive cu el. Nu-l lasa niciodata singur si spune-i in fiecare zi cat de iubit si apreciat este de cei din jur. Si, cel mai important, incearca sa-l faci sa inteleaga ca nimeni nu merita sa mori pentru el, ca un suflet ranit se vindeca si ca adevarata dragoste exista undeva acolo gata sa-l intampine.

Intalneste cei mai interesanti baieti si cele mai frumoase fete din Romania si din strainatate. Nu ezita sa-ti gasesti si tu fericirea cu ajutorul sistemului de dating online. Creeaza-ti profil pe dating.acasa.ro .

Foto : www.luna.typepad.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului