Dragoste

#dragoste #depresie #psiholog #relatii toxice # cum sa te desparti

Relatiile toxice te predispun depresiei. Iata cum sa le faci fata!

Relatiile toxice pot favoriza aparitia depresiilor si a starilor de anxietate, sustin psihologii. Invata sa le eviti sau sa le gestionezi astfel incat sa nu ai de suferit de pe urma lor.

Relatiile toxice nu sunt usor de definit. Protagonistii lor pot varia de la seful care iti vorbeste urat, la prietenul/a care se asteapta sa fii la dispozitia lui/ei tot timpul sau la sotul/sotia care te manipuleaza constant.

Cum detectezi o relatie toxica

Clinton W. McLemore, psiholog doctorand si teolog, a scris o intreaga carte dedicata acestui subiect, numita "Relatiile toxice si cum sa le schimbi - Sanatate si sfintire si viata de zi cu zi". "O relatie toxica este atunci cand cineva are oscilatii de comportament si te surprinde in mod neplacut constant; o relatie toxica te dezechilibreaza, iti provoaca anxietate aparent fara motiv, te face sa te simti rau", explica McLemore.

Pot fi imbunatatite relatiile toxice? 

Relatiile toxice sunt circumstantiale. De cele cu colegii de serviciu, de exemplu, te poti lipsi de cele mai multe ori. La relatiile familiale sau de cuplu este mai dificil sa renunti, asa ca vei incerca sa le imbunatatesti, cel putin in prima faza. Daca stii cum sa pui problema, poti spera la schimbari. Oricat de nesemnificative ar parea acestea, sunt importante pentru tine si pentru sanatatea ta.

Sfaturi pentru a gestiona o relatie toxica

McLemore sugereaza sa ii spui celuilalt ceea ce simti. Este posibil ca uneori cei de langa noi sa nu isi dea seama ca ne ranesc si sa o faca fara intentie. Exprimandu-ti sentimentele si starile pe care ti le provoaca relatia, vei putea obtine o ameliorare a comportamentului celuilalt.

Impune limite. Nu te complace in aceasta situatie. Atentioneaza-ti partenerul cand depaseste masura. Explica-i cu precizie si pe un ton transant care dintre actiunile lui te demoralizeaza si cum ai prefera sa comunicati si sa relationati.

Controleaza-ti raspunsurile. In cartea sa despre relatii toxice, McLemore avertizeaza asupra faptului ca supunerea sau pasivitatea pot incuraja un comportament abuziv. Nu contribui la aceasta dinamica!

Psihologul aduce in discutie si iesirea definitiva dintr-o astfel de relatie, insa o plaseaza drept ultima solutie. Este posibil ca din cauza sentimentelor si a afectelor sa iti fie imposibil sau foarte dificil sa faci acest pas. "Concentreaza-te pe ceea ce poti face pentru a ameliora relatiile toxice, dar ia in considerare si aceasta varianta (n.r. a separarii)", sfatuieste McLemore.

Sursa foto:dailyrecord.co.uk

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare