Dragoste

# frica de iubire #sfaturi psiholog #psiholog #iubire

Psiholog: De ce nu trebuie sa ne fie frica de ... iubire?

Majoritatea persoanelor sunt de parere ca ura este opusul iubirii, insa in viata reala toate problemele care privesc relatiile interpersonale apar atunci cand ne este frica sa ne deschidem fata de persoanele din jurul nostru sau ne impiedica sa ii iubim. Din cauza acestui sentiment sponsorizat de frica, generatiile actuale isi concentreaza atentia pe relatii pasagere, care nu necesita implicare emotionala.

Cu toate acestea, potrivit psihologului Lenke Iuhos, sentimentele de iubire nu provoaca stres psihic, deoarece stresul este provocat aproape de fiecare data de sentimente de teama, de spaima. Acest lucru contravine perceptiei populare conform careia, o relatie stabila, bazata pe sentimente de iubire, in care ambele parti isi asuma responsabilita, este "o adevarata bataie de cap".

"Din nefericire, oamenii traiesc mult prea intens, mult prea frecvent si nejustificat viata dupa sentimente sponsorizate de teama. Oamenilor pur si simplu le este teama sa esueze, urasc sa fie pusi in postura de a fi penibili, ridicoli, nu vor sa fie refuzati, inselati, raniti etc. Toate aceste sentimente si trairi negative au ca efect reactia de neimplicare, de evitare si de fuga de responsabilitati. Asa se explica si faptul ca tot mai multe persoane aleg sa nu se implice emotional intr-o relatie pe termen lung si aleg in schimb distractii facile, trecatoare si fara sentimente profunde. Mai mult, isi ocupa acest gol sufletesc prin suprasolicitare la locul de munca sau alte activitati care sunt mai mult generatoare de stres fizic si psihic", explica psihologul Lenke Iuhos.

Iubirea nu face rau, ci proiectia

In momentul in care depasesc trairile sponsorizate de frica si pana la urma decid sa se angrenez intr-o relatie serioasa, majoritatea oamenilor se confrunta cu un alt aspect destul de nociv, si anume: proiectia.

"Oamenii fac marea greseala de a proiecta asupra celor din jurul cum si-ar dori sa fie intr-o lume ideala si pierd din vedere cine este cu adevarat. Mai grav, exista persoane care proiecteaza intr-o persoana imaginea altei persoane si de atunci incolo incep reprosurile. Acesta este tot un mechanism de aparare sponsorizat de frica, care poate afecta iremediabil o relatie. Din nefericire, oamenii isi fac tot felul de planuri mentale despre iubirea ideala, despre relatia ideala, despre viata ideala, despre job-ul ideal etc. in realitate, proiectiile, asteptarile si fricile dor şi ne indeparteaza de iubire", afirma psihologul Lenke Iuhos.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului