Dragoste

#divort #relatii #fost sot #prieteni divort

Prietenii ii tin partea la divort? Afla ce sa faci

Divortul este un proces dificil pentru ambii parteneri. Iar cand in mijlocul separarii cuplului apare si problema prietenilor comuni, lucrurile se complica si mai mult. In timpul divortului, o parte dintre vechii amici vor alege sa fie de partea celuilalt si nu a ta. Ce-i de facut, in acest caz? Afla in continuare!

Oricat de complicata ar fi pentru doi oameni separarea prin divort, situatia devine cu atat mai dureroasa cand se pune problema divizarii grupului de prieteni din care voi doi, in calitate de cuplu, faceati parte. Intr-o astfel de situatie, o parte dintre acestia te vor sustine in continuare. Altii, vor trece de partea lui, cu atat mai mult daca sunt rude apropiate.

Cum faci fata unei astfel de situatii? Desi poti fi pusa intr-o postura foarte neplacuta, nemaiputandu-te baza pe amici, candva, foarte apropiati, este esential sa empatizezi cu ei si sa realizezi ca nici lor nu le este usor sa gestioneze divortul prin care tu si partenerul treceti.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti mentii optimismul in perioada de "trecere", cand atat tu, cat si partenerul si prietenii sunteti confuzi si vulnerabili.

1. Intelege ca familia este mai importanta decat prietenii

In general, fie ca accepti, fie ca nu, amicii vostri vor alege de partea cui sa ramana in urma divortului in functie de legaturile de rudenie existente. Astfel, oricat de apropiata ai fi fost de sora, fratele ori mama lui, in situatia unui divort, rudele vor alege sa renunte la tine (cel putin, temporar), nu la el.

2. Prietenii si familia nu pot ramane indiferenti

Divortul ar trebui sa te priveasca doar pe tine si pe fostul tau sot, insa, atunci cand are loc, fenomenul ii implica si pe cei legati afectiv de cuplu: familia si prietenii. Desi este posibil sa iti doresti ca acestia sa nu fie influentati de ruptura, impartialitatea lor nu este posibila. Intelege ca, la fel ca si tine, amicii sunt persoane cu trairi, pareri si sentimente proprii, care se pot manifesta neasteptat la aflarea divortului.

3. Accepta precautia de care dau dovada

O parte dintre prieteni ar putea adopta o atitudine cel putin ciudata la prima vedere: in loc sa reactioneze la divort, aleg sa se comporte de parca nimic nu s-ar fi intamplat. Intr-o astfel de situatie, evita sa le interpretezi comportamentul drept indiferenta: in realitate, prietenii in cauza prefera sa evite un eventual conflict, in situatia in care ar fi pusi sa aleaga de partea cui sa ramana. Evitand subiectul, amicii pot incerca sa pastreze prietenia atat cu tine, cat si cu fostul sot.

4. Limiteaza vorbele urate despre fostul sot

O alta posibila reactie din partea prietenilor apropiati, la aflarea vestii divortului, ar putea fi denigrarea fostului sot. Intr-o prima faza, te vei simti sustinuta, iar vorbele urate la adresa lui te vor face sa te simti mai bine. Insa, in cele din urma, este important sa limitezi tiradele suparate ale amicilor, care nu vor face decat sa te mentina intr-un cerc vicios al amaraciunii si te vor impiedica sa treci peste suferinta provocata de divort.

Foto: bednarskalaw.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare