Dragoste

#cuplu #fidelitate #fertilitate

Fidelitatea in cuplu sporeste fertilitatea

Loialitatea in cuplu nu este doar o virtute morala, ci si o conditie pentru evolutia speciei umane, spun cercetatorii americani. Un studiu recent demonstreaza ca partenerii fideli sunt mai fertili decat cei care practica poligamia, iar relatiile monogame sunt cele care au avut un rol crucial in evolutia umanitatii.

Specialistii in biologie sustin ca oamenii care raman credinciosi unui singur partener de-a lungul vietii sunt mai fertili decat aventurierii si aduc pe lume mai multi urmasi. Studiul derulat de doi profesori ai Universitatii din Pennsylvania si publicat deja in presa de specialitate are la baza observarea comportamentului intim al maimutelor-bufnita.

Monogamia si fertilitatea

"Cobaii" experimentului american au fost mai multe maimute-bufnita din Argentina, primate nocturne cu ochii mari, care fac parte dintr-o specie de animale monogame. Unii masculi cedeaza ispitei ocazional si se imperecheaza cu mai multe femele, situatie in care se nasc mai putini pui decat atunci cand o pereche de maimute ramane constanta cu aceiasi parteneri.



Foto: owlmonkeyproject.com

Motivul? Maimutele gestante sunt mult mai relaxate avand un partener stabil, se simt ocrotite si in siguranta, deci nasc pui sanatosi si nu au probleme de lactatie. In plus, sunt dispuse sa se imperecheze mai des, deoarece se bazeaza si pe ajutorul patern in ingrijirea puilor.

Constatarile sunt formulate in urma unei perioade de 16 ani de observatie a comportamentului maimutelor, timp in care s-au monitorizat rata natalitatii si schimbarile in perechile de primate. Au fost observate 18 grupuri de maimute-bufnita (154 de animale in total), formate dintr-un mascul adult, o femela adulta si puii lor, care parasesc familia in jurul varstei de 3-4 ani.

Femelele cu un singur partener stabil au produs cu 25% mai multi pui decat suratele lor cu mai multi "soti", rezultat raportat la o perioada de 10 ani.

Monogamia si evolutia speciei umane

Legatura dintre fidelitate si fertilitate observata la maimutele-bufnita este valabila si in cazul oamenilor, sunt de parere initiatorii studiului. Acestia spun ca monogamia a jucat un rol esential in evolutia umanitatii.

"Poti sa-i spui iubire, prietenie sau casatorie - exista ceva in biologia corpului nostru care ne indeamna la aceasta legatura emotionala cu cineva. Monogamia este preferata de primate, pentru ca inseamna sa aiba un sprijin constant, deci mai mult curaj sa se reproduca", declara unul dintre cercetatorii americani.

thefemininewoman.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare